Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> 28. октобра почињу штрајкови и протести

aaa

 

Четири синдиката просвете у петак су донели одлуку о једночасовном штрајку упозорења. Наиме, договорено је да се 28. октобра први часови у преподневној и поподневној смени не одрже.

 

Влада није ништа урадила

 

Овај договор синдиката просвете последица је катастрофалног стања у основном и средњем образовању. Минулим петомесечним штрајком (сада можемо признати) синдикати су изнудили споразум у коме се Влада РС обавезала да уреди све најболније тачке у образовању: материјалну помоћ, платне разреде, расподелу вишкова и Закон о основама система образовања и васпитања. Није учињено ништа, а додати су проблеми пензионисања колегиница које испуњавају ПРАВО на старосну пензију и правилника о финансирању школа.

 

Тражимо оно што је потписано

 

Овога, пута, синдикати не иду на дуго исрпљивање штрајком, али се припремају темељно. Немојте се чудити што је први протест предвиђен тек за месец дана. Мислимо да је то паметно и да се овога пута треба усредсредити на обавезе Владе из Споразума који је потписала са синдикатима. Рокови за испуњење обавеза Владе су новембар и децембар.

4Comments

 1. Vladan Božović каже:

  Još jedna usporedba. Plate su nam na nivou medicinskih sestara, s tim što njih država plaća sa srednjom školom, a nas sa fakultetom.
  Imam jednu veliku zamerku na sindikate i njihove sajtove. Ni jednom rečju nije pomenut novi pravilnik o ocenjivanju. u kome su valjda učestvovali, tako da o tome moramo da se informišemo u dnevnoj štampi. Ono što sam pročitao je nastavak farse bez kraja. Ako đak beži sa redovne nastave profesor je dužan da mu drži dopunsku nastavu, ako i sa nje valjda ne pobegne. Dakle veću glupost nisam šuo u životu. U moru budalaština ovo je samo jedna.

  • admin каже:

   Па како да пишемо о правилницима о оцењивању када немамо појма о томе? Мислите да нас је неко питао? Ево, јуче и данас читам те глупости, и то из медија.

  • Драган каже:

   Ако Синдикат није учествовао у изради поменутог правилника, не постоји препрека да се обрати новинарима и јавности путем саопштења и изнесе аргументоване замерке. На пример, људи који не раде у просвети не знају да правилник о оцењивању постоји, али се не спроводи.

 2. Profesor Vladan Božović каже:

  Štrajk, štrajk i samo štrajk. Pre neki dan sam se vozio u mini busu i čuo kako se vozač hvali svom kolegi kako je dobio prvu platu od 76000 dinara. U sistemu poremećenih vrednosti gde ja kao profesor sa dvadeset tri godine radnog staža imam 44000 dinara preostalo je samo jedno, štrajk, štrajk i samo štrajk.

Top