Home >> Друштво >> Студенти не виде будућност у Србији

Студенти не виде будућност у Србији

Бар сваки трећи студент планира да оде из Србије, а 90 одсто њих у томе има подршку родитеља. Предњаче они који студирају информационо-комуникационе технологије, медицину.

Школовање једне особе у Србији, од обданишта до факултетске, односно докторске дипломе, кошта 200.000 долара. А, само током једне године Србију напусти 20.000 младих и образованих људи, које је држава углавном и сама школовала.

Министарка Славица Ђукић Дејановић каже за РТС да просечни емигрант има скоро 29 година (28,7), а да је сваки четврти високообразован.

Жељена земља зависи од профила студија. Тако они који се школују за ИТ планирају да оду у Америку, а медицинари и студенти друштвених наука у Немачку.

Следеће земље на листи пожељних су Швајцарска, Аустрија и Норвешка.

„Медицинари имају најбоље услове у Немачкој и доста је организованих акција да оду тамо, и са једне и са друге стране. С једне стране је то интерес наших младих стручњака, а са друге је немачка држава која јако води рачуна о томе да придобије што квалитетније и што образованије људе, међу којима су и наши кадрови“, рекла је министарка задужена за популациону политику.

Извор: Данас

Top