Home >> Друштво >> Родитељи ће плаћати, ако им деца беже са часова!
Родитељи ће плаћати, ако им деца беже са часова!

 

Револуционарни предлог новог министра просвете

Родитељи чија деца беже са часова, требало би да плаћају новчану казну због тога, предлаже нови министар просвете Младен Шарчевић. Он је свој револуционарни предлог поткрепио потребом за већом одговорношћу родитеља у образовању младих и навео примере из света где се за 20 неоправданих плаћа чак 1.500 евра.

Просветни стручњаци углавном су сагласни са овим предлогом и напомињу да се у Србији сваке године направи око четири милиона неоправданих изостанака, што је огромна бројка.

Одговорност породице

Баш због те цифре, министар Младен Шарчевић је затражио да родитељи имају далеко активнију улогу у усмеравању деце ка школи.

– Од Министарства за рад затражићу да се постави питање одговорности породица ученика који беже са часова! У свету се за то зна цена – 20 изостанака једнако 1.500 евра, па да видите како ће да се смањи изостајање – објаснио је Шарчевић.

Председник Форума средњих стручних школа (ФССШ) Милорад Антић подржава предлог министра, јер сматра да ђаци у Србији имају превелики број изостанака.

– Сваки ученик у Србији у просеку направи 81 изостанак, што значи да одсуствује из школе скоро 15 радних дана. Изостанке највише бележе ђаци трогодишњих и четворогодишњих школа машинског, грађевинског и текстилног смера. Ситуација је врло озбиљна и зато подржавам предлог министра просвете да се новчано казне родитељи чија деца праве изостанке. Такође, требало би увести новчане казне за све родитеље чија деца вичу, малтретирају и псују наставнике, а таквих је много – истиче Антић.

Наш саговорник сматра да би прикладна казна за бежанију са наставе у Србији могла да буде око 5.000 динара.

– Када би морали да издвоје по 5.000 динара за бежање своје деце из школе, родитељи би се и те како потрудили да томе стану на крај! А да би ефекат био још бољи, уз новчану казну, ђаци који беже са часова могли би бити кажњени и друштвено корисним радом, као што то раде у француским школама. То је, показују истраживања, дало одличан резултат, јер се број изостанака значајно смањио – наводи Антић.

Директор Средње туристичке школе у Београду Драгутин Миличић каже за Информер да ће његова школа поштовати ову одлуку уколико буде законски обавезна.

– Подржавам сваки покушај да се смањи број изостанака јер нам деца масовно изостају из школе! Томе се мора стати на пут! Не знам како ће новчано кажњавање изгледати у пракси, али ми ћемо га свакако подржати – наглашава Миличић.

Укључити педагоге

С друге стране, почасна председница Форума београдских основних школа (ФБОШ) Радмила Додић сматра да је предлог о увођењу новчаних казни за родитеље непромишљен и да му није место у просветном систему.

– Верујем да „ударање“ по родитељском новчанику није решење! Уосталом, највише изостанака праве бахата деца чији родитељи ће учинити све да их спасу казне и оправдају њихово понашање. Платиће казну, а њихова деца ће наставити по старом. Са децом која беже са часова требало би да разговарају професори, педагози, психолози и центри за социјални рад и да у сарадњи са родитељима заједно пронађу решење за овај проблем – каже Додићева.

Министарство: Казне за бежање ЕУ изум

У Министарству просвете кажу за Информер да је предлог министра Шарчевића веома користан јер, осим што ће смањити број изостанака током школске године, утицаће и да се родитељи тргну када су у питању школске обавезе њихове деце.

– Министар је новчано кажњавање за неоправдане изостанке навео као један од многобројних примера како се може појачати улога родитеља у основном и средњем образовању у Србији. Ово није никаква новина нити изум, јер се годинама уназад примењује у многим европским земљама попут Француске, Велике Британије, Пољске – наводе у овом министарству.

Родитељи чија деца беже са часова, требало би да плаћају новчану казну због тога, предлаже нови министар просвете Младен Шарчевић.

мој угао
МИОДРАГ СОКИЋ, ФОРУМ БЕОГРАДСКИХ ГИМНАЗИЈА

То је исхитрена одлука! Мислим да такав вид казне за родитеље није могућ у садашњој ситуацији, јер би му морала претходити промена системских закона.

„Информер“

One Comment

  1. gabrijela каже:

    Naravno da ne treba da placaju. Zakonom bi trebalo urediti da opravdanja moraju imati delovodni broj i razredni ne bi trebalo da pravda opravdanjem bez broja. To bi smanjilo broj falsifikovanih opravdanja. Veliki br neopravdanih vodio bi gubitku redovnog statusa i roditelji bi mogli da dobiju izbor da dete ispisu ili mu promene status. Pa nek onda placaju skolovanje.
    Jos bolje bi bilo voditi prostu evidenciju o prisustvu ucenika nastavi. Tj, ne baviti se odsustvom bilo ono opravdano ili neopravdano. Nek se roditelji bave time da li su im deca u skoli ili nisu,mi treba da se okrenemo prisutnima. U ocenjivanju treba da pravimo razliku jer odsutnima nedostaje mnogo toga sto cini ocenu, pre svega aktivnost na casu. Kad problem predje u nadleznost roditelja bice efikasno resen. Za decu odsutnu usled ozbiljnih oboljenja, povreda, nesreca, bez roditeljskog staranja treba primeniti druga resenja sto nastavnici uglavnom i rade.

Top