Реформа у карантину

У организацији Форума београдских гимназија данас је одржан округли сто Реформа у карантину уз учешће еминентних стручњака из Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије.

У жељи да допринесе унапређењу образовног процеса, утиче на реформе и размени искуства са стручњацима из региона, Форум је угостио др Бориса Јокића, директора Института за друштвена истраживања у Загребу и бившег руководица реформског процеса у Хрватској, професора др Александра Бауцала са Филозофског факултета Универзитета у Београду, др Ивана Ивића, универзитетског професора у пензији, Намира Ибрахимовић директора ОШ Сафвет бег Башагић, који је уједно био и руководилац реформског процеса у кантону Сарајево и Дејана Илића, уредника у издавачкој кући Фабрика књига. Позив је упућен и представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, који се нажалост нису одазвали.

Заједнички став свих учесника је да је неопходно унапредити образовни систем у свим државама у региону, као и радити на јачању регионалне сарадње са циљем побољшања образовног – васпитног процеса у свим земљама у окружењу.

Као један од главних проблема истакнута је лоша сарадња са ресорним министарствима и одговорним институцијама, које учествују у креирању образовне политике.

Учесници округлог стола бавили су се проблемима оцењивања, проблемима у  имплементацији државне матуре у Србији и искуствима са њеним увођењем у Хрватској. Осим тога указано је и на проблеме са рефоромом гимназија и основних школа, а општи утисак учесника је да реформа у Србији, која улази у четврту годину, не представља суштинску промену, већ је само донела проблеме и ученицима и школама.

Иако је заједнички закључак да се реформа образовног система налази у карантину у Србији, као и у осталим земљама окружења, Форум београдских гимназија наставиће и у наредном периоду да кроз панел дискусије, округле столове и друге активности доприноси унапређењу образовног система у нади да ће ресорно министарство успети да чује предлоге који долазе из базе, као и да ће на њих адекватно одговорити уважавајући интересе струке.

Top