Home >> Синдикат >> Предновогодишње надмудривање синдиката и министра

  • Форум
  • Коментари су искључени на Предновогодишње надмудривање синдиката и министра
Предновогодишње надмудривање синдиката и министра

Недавни протест удружених синдиката просветних радника, праћен скраћивањем часова у школама у којима имају чланство, није, како су очекивали, подстакао представнике власти да их позову на наставак преговора о платним групама и разредима који ће одредити зараде запослених у целом јавном сектору.

Зато репрезентативни синдикати у просвети најављују да ће бити нових „шетњи” и протеста. Томислав Живановић, председник Гранског синдиката просветних радника „Независност”, истиче да још нису прецизирали када ће и како поново штрајковати, али истиче да се неће стати док наставници не буду из досадашње 8,3 платне групе померени у боље плаћену 9,1.

Поред наставка преговора наставници су затражили и „повећање зарада просветних радника у 2019. години за договорених 14,6 одсто”. Младен Шарчевић, министар просвете, на то је реаговао истакавши да нема разлога за протест просветара и да је то што траже „игра речи и манипулација”. Како је појаснио, то увећање зарада је обећано уколико дође до почетка примене Закона о платама и платним разредима, а она је одложена.

Министар је још нагласио да су плате просветара увећане четири пута у последње две године. Живановић је за наш лист рекао да му није јасна Шарчевићева статистика, јер „наставници у последње две године памте само по једно увећање зараде годишње”.

– Од тога да ли је и колико било повећања плате, битнији је однос Владе Србије и министра Шарчевића према запосленима у образовању. Ако нас неко из медија не обавести шта је одлучено, ми и не знамо. Све док за запослене у војсци, полицији, државној и локалној управи буду важила једна правила, а у здравству, просвети, социјалној заштити, науци и култури друга, и сви у јавној управи не буду једнаки и упоредиви, неће бити правде и стручњаци ће нам стално одлазити у иностранство. Такође је обећавано да ће просветни радници добити плате увећане за 50 одсто у односу на остале у јавним службама, што би било 12 одсто повећања. Добили смо девет одсто – истиче Живановић.

Извор: Политика

Top