Home >> Образовање,Реформа >> Обука наставника за гимназијска ИТ одељења

  • Коментари су искључени на Обука наставника за гимназијска ИТ одељења
Обука наставника за гимназијска ИТ одељења

Како је Стратегијом образовања, која истиче 2020. године, предвиђен већи обухват гимназијских ученика, један од начина на који Министарство просвете, науке и технолошког развоја покушава да оствари зацртани план је увођење тзв. ИТ одељења у гимназије широм Србије. Претходне године четири београдске гимназије имале су прилику да упишу ученике у ова одељења, међутим, због лоше урађеног пријемног испита уписано је само једно одељење и то у Првој београдској гимназији. Oве године слика је потпуно другачија, па ће од наредне школске године, у великом броју градова у Србији, бити формирано преко 70 оваквих одељења. Како су медији раније писали, ученици који похађају ово одељење су изузетно задовољни знањем које добијају, а посебно су задовољни јер нису оптерећени „непотребним“ предметима попут Латинског језика. Мишљења наставника о овом смеру су подељена. Из изјава датих Блицу, 11. маја 2018. године, стиче се утисак да су наставници који предају у овим одељењима задовољни начином рада и квалитетом ученика који су уписали ово одељење, али с друге стране део стручне јавности наглашава да увођење ИТ смера у гимназије представља ништа друго до претварање гимназије у средње стручне школе. 

Када се пажљивије сагледа наставни програм који се реализује током четворогодишег школовања у овим одељењима с правом бисмо се могли запитати да ли је гимназија без Латинског језика и њему сличних предмета заиста гимназија или само њена лоша имитација.

 

 

Извор: РТС

Министарство просвете, науке и технолошког развоја почело је са реализацијом уско стручних обука наставника информатичких предмета који ће, школске 2018/19. године предавати у гимназијским ИТ одељењима.

Прва обука одржава се данас и сутра у Рачунарској гимназији у Београду, саопштило је ресорно министарство.

Више од 60 наставника из 15 школских управа ће изучавати наставне садржаје предмета Програмирање и Рачунарски системи.

Предвиђено је да обука траје 12 дана. Прва два дана биће реализована данас и сутра док се наставак обуке очекује током августа и новембра.

Top