Home >> Образовање >> Зоран Миливојевић: Биљана Лајовић је најгоре решење
Зоран Миливојевић: Биљана Лајовић је најгоре решење

Коментар: Зоран Миливојевић, психотерапеут:

Верујем да је пензионисани школски психолог Биљана Лајовић, која је дуго година кројила политику Министарства просвете на тему „борбе“ против насиља, која је заједно са својим „наследницама“ један од аутора скандалозних приручника, којег је иначе у јавности острашћено бранила, сасвим сигурно НАЈГОРЕ могуће решење за „нови тим“ Министарства. Очигледно је у питању бацање прашине у очи, без суштинских промена.


Смене у министарству због сексуалног образовања

Уместо досадашњих сарадника у Групи за заштиту од насиља и дискриминације, чији су резултати далеко испод задовољавајућег нивоа, ангажоваћемо Биљану Лајовић, експерта за ову област, као и тим искусних и заиста стручних школских психолога, изјавио за наш лист министар Младен Шарчевић

Уместо досадашњих сарадника у Групи за заштиту од насиља и дискриминације, чији су резултати далеко испод задовољавајућег нивоа, ангажоваћемо Биљану Лајовић, експерта за ову област, као и тим искусних и заиста стручних школских психолога, изјавио за наш лист министар Младен Шарчевић

У Министарству просвете, науке и технологије у току су кадровске промене које су делом последица жестоког негодовања јавности због спорног Образовног пакета за учење о сексуалном насиљу над децом, изјавио је ексклузивно за „Политику” министар Младен Шарчевић.

Овај посао водила је Група за заштиту од насиља и дискриминације при ресорном министарству, коју чине психолози Гордана Меденица и Смиљана Грујић. Оне ће, по свему судећи, бити разрешене дужности.

– Досадашње сараднице нису више део тима, а разлога има више. Оно што се десило са Образовним пакетима намењеним учењу o сексуалном насиљу само је један од разлога за кадровске промене. Пре свега њихови резултати били су далеко испод задовољавајућег и очекиваног нивоа, а на терену се није осетило њихово присуство. Проблематици насиља у школама мора се приступити темељније и много озбиљније, уз бољу сарадњу са директорима школа и стручним сарадницима – прецизира министар Шарчевић најављујући формирање бројнијег тима за борбу против насиља.

Уместо двоје људи овај посао ће убудуће радити, како каже министар, троје или четворо „заиста стручних особа”.

– Осим Биљане Лајовић, која је експерт за ову област, ангажоваћемо искусне школске психологе који су прошли све потребне обуке на тему насиља у школама. Тај тим биће директно одговоран искључиво министарству. Хоћемо бољу сарадњу са локалним самоуправама, центрима за социјални рад и свима који су на било који начин у додиру са образовно-васпитним системом. Хоћемо да се види присуство тимова министарства на терену – каже наш саговорник.

У току јучерашњег дана контактирали смо са Горданом Меденицом која нам се јавила, како је нагласила, са радног места у министарству. Меденица није желела да коментарише најаву министра Шарчевића о кадровским променама. Незванично смо сазнали да је она пре неколико дана поднела захтев за раскид уговора о раду, а да њена колегиница Смиљана Грујић до јуче није била обавештена о планираним сменама.

Специјалиста школске психологије Биљана Лајовић, коју је министар поменуо као експерта у овој области, изјавила је јуче за наш лист да јој није званично понуђено место шефа Групе за заштиту од насиља и дискриминације. Лајовићева је годинама руководила Јединицом за борбу против насиља, како се некада звала Група за заштиту од насиља при министарству, а пре годину и по дана отишла је у пензију.

Формирање новог тима стручњака министарство просвете је најавило пре две недеље када су саопштили одлуку о повлачењу Образовних пакета о сексуалном насиљу. Том приликом су саопштили да ће нови тим стручњака, дечјих психолога и педагога израдити нови материјал за наставнике и васпитаче, намењен превенцији и спречавању сексуалног насиља.

Оваква реакција министарства просвете уследила је након што се подигла бура у јавности због спорног садржаја образовних пакета који нису били прилагођен нашој култури, традицији, као ни узрасту деце којима је намењен.

Ово је на крају признао и сам министар Шарчевић који је 19. априла најавио да ће поменути материјали, намењени васпитачима и наставницима, бити кориговани. Међутим, невладина организација Инцест траума центар, која за издала овај образовни пакет, није пристала на било какве измене, позивајући се на своја ауторска права. Ова организација је у саопштењу подсетила да је тај наставни материјал израђен у сарадњи са Министарством просвете од марта до новембра 2016. године, након чега је представљен јавности. Такође, Инцест траума центар је навео да су поједина поглавља писале три представнице Министарства просвете, тачније Гордана Меденица, Смиљана Грујић и Биљана Лајовић. Њихова имена налазе се на списку аутора ове публикације.

Да подсетимо, спорни образовни пакети прослеђени су вртићима, основним и средњим школама пре око два месеца и планирана је њихова имплементација кроз редован план и програм. Приручник намењен наставницима у основним и средњим школама има око 450 страна и обухвата наставу из десет предмета. У овом наставном материјалу, између осталог, објашњено је шта су: француски пољубац, мастурбација, анални и орални секс, описане су сексуалне сцене и дат је предлог како одговорити ученику којем се свиђа припадник истог пола.

(Политика)

One Comment

  1. Božović Vladan каже:

    Koliko sam razumeo ova Biljana Lajović je pisala one seksualne pakete, a sad je Šarčević postavlja kao „vrhunskog stručnjaka“ da popravi stvar.
    Predlažem da se dotična posveti duševnom zdravlju Šarčevića, i otkrije šta sa njim nije u redu, a da oboje odbiju što dalje od naše dece.

Top