Home >> Саопштења,Слајдер >> Живот пса вреднији од живота наставника!

Живот пса вреднији од живота наставника!

Форум београдских гимназија осуђује напад на директора школе „Јован Јовановић Змај“ у Сремској Митровици и позива министра просвете Младена Шарчевића да уради све што је у његовој моћи у циљу заштите наставника и просветних радника од насилних ученика и родитеља.

Свима је већ познато да је положај просветних радника у последњих десетак година очајан. Осим лошег материјалног статуса, просветни радници су маћехинским односном државе доведени на друштвену маргину са мањим правима од права кућних љубимаца и животиња. Овакав третман наставника и запослених у школама као да је дао ветар у леђа родитељима и ученицима, који су склони насиљу, да крену у физичке обрачуне са нама који се налазимо с друге стране катедре. Од почетка школске године физички напади и обрачуни са наставницима постали су редовна појава и готово да не прође недеља а да медији не извештавају о оваквим догађајима. Осим физичких, наставници су изложени и свакодневним вербалним нападима, о којима јавност никада не сазна, а који знају бити једнако брутални као и физички.

Због свега наведеног Форум београдских гимназија још једном апелује на министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића да хитно предузме неопходне кораке у циљу примене закона којима ће се заштитити личност и достојанство наставника. Осим тога, Форум предлаже министру да Министарство просвете и Влада Републике Србије покрену кампању  кроз медије и друштвене мреже, а која би имала за циљ промену свести друштва и превенцију насиља над наставницима и радницима у школама јер колико год волели животиње и кућне љубимце живот наставника вреди више, а ако се овакав тренд настави само је питање времена када ће наставници постати и животно угрожени.

Top