Home >> Синдикат,Штрајк >> Завршен састанак премијерке Брнабић са просветарима

  • Форум
  • Коментари су искључени на Завршен састанак премијерке Брнабић са просветарима
Завршен састанак премијерке Брнабић са просветарима

Коментар ФБГ: Да ли је могуће да председник једног репрезентативног синдиката овако говори? Чије ставове он заступа, Владе или синдиката? Ко ће се уплашити оваквих „претњи“? Да ли ће премијерка захвалити на оволикој количини емпатије и разумевања?


Најављени штрајк за 1. септембар није отказан

Председник уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић изјавила је данас да је добро што је дошло до састанка са премијерком Аном Брнабић и министром просвете Младеном Шарчевићем, да нису добили конкретну понуду и да најављени штрајк за 1. септембар остаје.

„Нисмо добили могућност да направимо некакав протокол који смо желели. штрајк остаје 1. септембра, с тим што имамо обећање да ће премијерка када буде сазнала колико је могуће повећање плата за запослене у образовању прво звати представнике синдиката“, рекла је Јанковић новинарима.

На питање да ли је негде било помака, јер је било више тема на дневном реду Јанковић је истакла да је највећи помак тај што је дошло састанка, да су чекали „годину и по дана“ на пријем и да их је премијерка Брнабић позвала.

Како је рекла Брнабић је најавила да ће их позвати поново да их директно информише о томе колико су могућа повећања плата.

Јанковић је рекла да је током састанка речено да држава и даље жели да подржи образовање, али и да је ситуација са платама у образовању катастрофална, јер су просветари 17 одсто испод републичког просека.

Према њеним речима, то никога не радује.

„Мени је драго што то не радује ни председницу владе и очекујемо да ћемо имати некакве директне понуде за то шта ће бити надаље“, рекла је Јанковић.

Истиче, да је нацрт Закона о запосленима у јавној управи, око кога се води полемика од четвртка у јавној расправи, и наводи да ће синдикати учинити све да у јавној расправи прво опомену, а затим и изнесу предлоге, „па да коначно буду усвојени и њихови предлози“.

„Сматрамо да овај закон никако није добар за нас“, рекла је Јанковић и додала да се причало и о томе да ли је могуће и како направити вредновање у образовању, али како каже, то су финесе о којима ће причати са министром просвете.

„Што се тиче новца, новца нема, то знамо и пре овог састанка. Дакле, новца ће за образовање можда бити мало више него за друге, али нажалост образовање ће и даље бити 13. прасе“, навела је Јанковић.

Истиче, да ће Унија синдиката одржати за 1. септембар најављено скраћење часова на 30 минута у свим школама чланицама, да ће у свим већим градовима направити протест и покушати да објасне шта се тачно дешава.

Наводи, да ће у то време бити завршена и јавна расправа о Закону о запосленима у јавном сектору.

„Ако министарство и влада буду остали при оваквом закону најављујемо даље синдикалне акције и обустављамо наставу“, каже Јанковић.

Како је рекла најспорније у закону је што „дерогира све оно што су просветари стицали, а то су могућности јубиларне награде, посебни колективни уговори…

Састанку у Влади Србије присуствовала је и председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије Љиљана Киковић која је, како је рекла, изнела проблеме запослених у предшколским установама.

Наводећи да јој драго да се разговара о закону, истакла је да су проблеми “предшколаца“ мало другачији јер су “на локалном буџету“. Она је указала да они имају проблеме у вези исплата плата, исплаћивања школске спреме, пребукираности у групи.

Брнабић: 2018. боље стање у просвети

Просвета ће од 2018. први пут имати стање које је боље него што је било пре смањивања плате од 10 одсто, поручила је председница владе Ана Брнабић током данашње презентације пројекта еПросвета и есДневника.

Она је навела да је у последње две године просвета враћена на свој ранији ниво и поручила да су дигитализација и боље образовање два основна приоротета Владе те да без тога нема Србије 21. века нити развоја какав нама треба.

Претходна влада је, каже оставила фискалну консолидацију и добар будзет, па садашња Влада има прилику да се не бави теским економским мерама, већ мора само да их одржи, а мозе да се посвети томе да гради раст.

„Тога нема без образовања. Због тога је овај програм успостављен“, рекла је Брнабић.

Она се захвалила директорима који учествују у првој фази пилот пројекта и најавила да ће по фазама бити уводено још новитета.

„Чини се да смо пуно урадили на модернијем образовању. Прво је материјални положај, ту имамо узлазни тренд“, рекла је председница владе и поручила да је финансијско стање и даље доста лоше за просвету, али и здравство и правосуђе.

Она каже да је у 2016. и 2017. години доста урађено за просвету, да то и даље то није довољно, али је тренд који показује да је опредљење владе боља ситуација у просвети.

Презентацији пројекта који би од 1. септембра требало да заживи, присуствовао је и минустар просвете Младен Ссарчевић који се захвалио председници владе на посвећености пројекту и рекао како су они и пре него што је она постала премијерка, хтели да подигну просвету на виши ниво.

(Курир.рс/Тањуг)

Top