Home >> Друштво >> Весна Недељковић: И рођенданске позивнице могу бити вид дискриминације

  • Форум
  • Коментари су искључени на Весна Недељковић: И рођенданске позивнице могу бити вид дискриминације
Весна Недељковић: И рођенданске позивнице могу бити вид дискриминације

Са почетком школске 2018/19. године ступио је на снагу нови Правилник о поступању установе у случају дискрминације. Гостујући у Јутарњем програму Радио телевизије Србије помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање и васпитање, Весна Недељковић, нагласила је да и дељење рођенданских позивница у школи може представљти неки вид дискриминације.

Правилником се прописују: поступање установе када се посумња или утврди дискриминаторно понашање, начини спровођења превентивних и интервентних активности установе против сегрегације у образовању, односно недозвољеног издвајања ученика на основу личног својства. 

Правилником се у образовној установи забрањује дискриминација и дискриминаторско поступање, којим се на непосредан или посредан, отворен или прикривен начин, неоправдано прави разлика, као и неједнако поступа према ученицима и запосленима.

У случају појаве дискриминаторног понашања, свака установа мора да поштује одређен редослед поступања: проверавање добијене информације, заустављање дискриминаторног понашања, обавештавање и позивање родитеља, прикупљање релевантних информација и консултације, предузимање мера и активности и праћење њихових ефеката.

Гостујући у Јутарњем програму јавног сервиса, помоћница министра Недељковић је нагласила да школа не сме да дозволи да деца када позивају на рођенданске прославе не позову сву децу из одељења, да родитељи имају право да славе рођендане како желе, али немају право да не донесу позивнице за сву децу, ако позивају у школи. На констатацију водитељке да је то и раније била уобичајена појава у школама, госпођа Недељковић је изнела запажање да су раније била друга времена, да је током деведесетих година нарушен систем вредности и да данас деца не могу лако да се изборе са појавом у којој су материјалне ствари вредније од знања. Осим рођенданских позивница, које су привукле највећу пажњу, помоћница министра је нагласила и да ће се дискриминаторним понашањем сматрати  издвајање деце по вери, нацији, личном својству или било којој особином која га издваја у односу на друге. Истакнуто је и да је Правилник већ у употреби, те да су директори школа имали обавезу да упознају све запослене са њим.

Top