Home >> Образовање,Реформа >> Велика матура на крају школске 2018/2019.
Велика матура на крају школске 2018/2019.

Овај испит прва ће полагати генерација ученика која тренутно похађа други разред средње школе

Пре недељу дана добили смо позитиван став Националног савета за високо образовање у вези са увођењем велике матуре. Не може бити примарни услов материјални интерес факултета, не може се уцењивати, велика матура мора да буде круна школовања – изјавио је министар просвете Младен Шарчевић, у емисији „Просвета има реч”, коју је на почетку ове године покренула Унија синдиката просветних радника Србије.

Одговарајући на питања председнице Уније Јасне Јанковић, он је прецизирао да ће се велика матура полагати на крају школске 2018/2019. године, односно да ће на овај испит изаћи генерација ученика која је сада у другом разреду средње школе.

Подсетимо, према документу „Стратегија развоја образовања Србије до 2020. године”, пријемне испите на факултетима замениће велика матура, и то – општа, стручна или уметничка, у зависности од тога коју школу ђаци завршавају. Општа матура (за гимназијалце) даваће право уписа на све високошколске установе без полагања пријемних испита (изузетак су студијске групе које захтевају посебне способности, тј. таленте, попут уметничких). Уметничка матура (за ученике уметничких школа) омогућаваће проходност на уметничке факултете, а стручна (за ђаке средњих стручних школа) право уписа на матичним дисциплинама.

Идеја твораца стратегије јесте да се ојачају гимназије како по броју, тако и по квалитету ђака и да овај вид образовања буде главни „инкубатор” будућих студената. Средње стручне школе су и замишљене као школе после којих ће се ученици запошљавати, а деценијама је таква ситуација да се малтене читава генерација ђака четворогодишњих средњих стручних школа уписује на факултете.

(Политика)

4Comments

 1. Наставник средње стручне школе каже:

  Шта се подразумева под матичним факултетом? Да ли то значи да машински техничар неће моћи да упише електротехнички факултет и обрнуто, а гимназијалац са друштвеног смера хоће? Ако0 је тако ово је лудо!!! Да ли ће нпр. електротехничари рачунара моћи да упишу ИТ на ФОНу? Слична питања ме буне и за грађевинске, хемијске, економске, пољопривредне и друге школе.
  Шта са децом која нису знала да их очекују две матура ако хоће да промене мишљење након завршетка средње школе?

  • Božović Vladan каже:

   Kolega, iako radim u gimnaziji, potpuno ste u pravu. Ispade da su učenici srednjih stručnih škola đaci drugog reda. To znači da će biti pomama na gimnazije, a stručne škole ostaće bez dobrih đaka. Tako će biti upropaštene i gimnazije, i stručne škole. Da li to znači da posle osmog razreda dete treba da zna na koji će se fakultet upisati. Razumem ja to, hoće da srednje škole budu rasadnici radne snage za Juru, ipak neko treba da nosi pelene, i kleči pred novim svetskim poretkom.

 2. Božović Vladan каже:

  Kako je mala matura upropastila dobre srednje škole, tako će i velika matura da upropasti dobre fakultete.
  Posle uvođenja male mature u dobre srednje škole se upisuju sve gore i gore generacije, zato ne čudi onaj blog Ljubinke Bobe Nedić koji je zaprepastio naciju, o tome kako su učenici potpuno neizanteresovani, i ne što ne uče sa razumevanjem, već ni ne pokušavaju da razumeju, što je tragično.
  Velika većina učenika na maloj maturi, uopšte ne razume gradivo, već samo pokušava da nabuba napamet ne bi li upisali željenu školu, jer na maloj maturi zadaci su isti, ili gotovo isti, kao u pripremnim zbirkama.
  Da je to sve, bilo bi super. Ko kaže da je u Srbiji izumrla Resavska škola. Đaci im prepisuju ispred nosa, a da toga nisu svesni ovi koji dežuraju, ili su svesni, ali ih baš briga. Kolika plata toliko i muzike. Još gora varijanta je da im dežurni profesori rade zadatke, kako bi njihove osnovne škole bile na dobrom glasu, tako da se u srednjim školama nalazi 50% učenika, koji tu ne treba da budu, ali nije strašno to, strašno je što su zauzeli mesta deci koja su zaista zaslužila da se tu nađu, deci koja nisu prepisivala, i imala bilo kakvu pomoć. Ako tako misle da uvedu i veliku maturu, srednje škole će biti upropaštene i „odozdo“ i „odozgo“, prosveti da poželimo laku noć.

 3. Драган каже:

  Код нас је увек био проблем организација и одсуство поштовања прописа. Ако се матура буде свела на формалност, попут иницијалних тестова, џаба утрошеног времена и проћерданих пара.

Top