Home >> Образовање,Упис >> Ваздухопловна академија у Београду најпопуларнија у региону!
Ваздухопловна академија у Београду најпопуларнија у региону!

Општа навала за упис у ову београдску средњу школу

Ваздухопловна академија у Београду је најтраженија средња школа у Србији пошто у овом уписном року на једно место конкурише чак девет ђака!!!

Поред савремених услова за учење, један од главних разлога за велико интересовање матураната лежи у чињеници да сваки ђак који заврши ову школу моментално добија посао у земљи или у иностранству пошто се диплома академије признаје у целој Европској унији.

Брзо до посла

Најпопуларнији смер је техничар ваздушног саобраћаја за безбедност, који омогућава ђацима да се одмах по завршетку школовања запосле као обезбеђење на аеродрому за плату од 100.000 динара или да оду у иностранство, где се то плаћа и по неколико хиљада евра месечно!

Директор Ваздухопловне академије Горан Цвијовић рекао је за Информер да за упис ове школе не треба додатан пријемни испит већ само лекарски преглед и да је граница прошле године била чак 91,75 бодова.

– Ваздухопловна академија је једина оваква школа у Србији, а оно што је још битније је да смо овлашћени центар за школовање Европске агенције за безбедност ваздушног саобраћаја (ЕАСА), што значи да ђаци са нашом дипломом могу да раде у свим земљама Европске уније. Такође смо потписали уговоре са „Ер Србијом“, аеродромом „Никола Тесла“, Јат техником и Министарством одбране, на основу којих ће сви наши ђаци тамо имати праксу, а по завршетку школовања ове фирме ће сваке године запослити немали број матураната академије. Тако је ове године одмах по завршетку матуре Јат техника запослила 20 наших ђака. Све ово вам уједно објашњава због чега за школу влада толико интересовање, готово девет ђака на једно место. Данас је незапосленост велики проблем, а након завршетка Ваздухопловне академије ђаци или наставе школовање на Саобраћајном и Машинском факултету и Војној академији или веома брзо добију посао, што је велика ствар – каже Цвијовић.

Поред ђака из Србије, на 192 места у овој школи навалили су и свршени основци из Црне Горе, Македоније, Босне и Херцеговине, као и остатка региона.

– Оваква школа не постоји на Балкану а прва слична је у Турској. Тако да смо практично од Истанбула до Беча само ми. Самим тим ђаци из целог региона желе код нас да се школују. Имамо десет смерова, од чега је пет цивилних и пет војних, а убедљиво најпопуларнији је техничар ваздушног саобраћаја за безбедност. После овога, свршени средњошколци могу да раде као обезбеђење на аеродрому, што се и у Србији и у иностранству изузетно добро плаћа – објашњава Цвијовић.

Још одељења

Да је Србији потребно више школа које деци пружају брзо запослење и добро знање, слажу се просветни стручњаци.

Миодраг Сокић из Форума београдских гимназија каже за Информер да је у школама попут Ваздухопловне академије неопходно повећати број разреда јер се сваке године повећава број заинтересованих ђака.

– Та школа је прави пример како треба да функционишу средње школе у нашој земљи. Они су се уклопили у правила тржишта и привреде и њихови ђаци одмах пронађу посао. Сматрам да је неопходно већ сутра отворити три нова одељења у овој школи. Када тако нешто поменем надлежни кажу да нема простора. Па нека ослободе пар учионица у дрвно-прерађивачкој и угасе неке смерове јер неће нико више да меље дрво. Па и не мора, то је занат 19. века и убрзо ће га радити робови. Омогућимо деци да уче оно што је будућност -поручује Сокић.

Са њим је сагласан и Милорад Антић из Форума средњих стручних школа, који сматра да је Ваздухопловна академија „идеалан рецепт“ за све остале школе.

– Ваздухопловна академија представља идеалан рецепт за све средње стручне школе у Србији. Лиценцирана је и њени ђаци могу да раде у целој Европи. Имају квалитетну теорију, одличну праксу и готово обезбеђен посао након завршетка школе, што је права формула за успех – објашњава Антић.

Имају свој авион

Ваздухопловна академија у Београду је једна од ретких школа у свету која има сопствени авион „боинг 747“.

– Компанија „Ер Србија“ нам је поклонила авион „боинг 747“, на коме се наши ђаци практично уче. Нисам чуо да ниједна друга школа за коју знам има тако нешто. Захваљујући овом авиону ђаци могу да се упознају са свим оним што их сутра у послу чека – открива Цвијовић.

Министарство просвете: Одлична школа

У Министарству просвете су за Информер рекли да је Ваздухопловна академија одлична школа, као и да ђаци имају праксу у највећим компанијама у земљи и загарантован посао.
– Ваздухопловна академија је специфична школа у којој је имплементиран модел дуалног образовања који је истовремено усклађен са међународним стандардима у области школовања ваздухопловних кадрова уз подршку најзначајнијих компанија у сектору ваздушног саобраћаја наше земље. Атрактивност ових профила огледа се и у чињеници да ученици уз диплому стичу и међународно признате дозволе за рад, висок ниво стручности и могућност запошљавања одмах након завршеног формалног школовања у компанијама у којима су и реализовали део наставног плана и програма који се односи на учење кроз рад – рекли су у Министарству просвете.

(Информер)

2Comments

  1. gabrijela каже:

    Posao koji ce raditi“robovi“?! Mozda roboti? Lapsus ili nesto mnogo gore..?

Top