Home >> Образовање >> Укидање школа у Зрењанину

Укидање школа у Зрењанину

Зрењанин је међу пет школских управа у земљи где се спроводи пилот-пројекат „Мрежа школа“, што ће донети новине у њиховом раду. Реч је о управи са 196 школа у четири града и 14 општина.
И док је у Кикинди предложено да се сеоске школе припоје градским, у Зрењанину према предлогу одлуке о мрежи основних школа уместо 28, биће 19 основних школа и девет издвојених одељења. Предлог је потписао градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, а синдикати тврде да нису били консултовани.

– Ни на консултације ни у израду Акта мреже школа нису укључени просветни синдикати иако се то подразумева. Рекоше нам да нису хтели да нас оптерећују. Зато смо писали на адресе 18 банатских самоуправа како би добили податке са терена. Тако не треба да се ради, просветари најбоље знају како функционишу мале школе и како би у пракси изгледало спајање, каже професор Душан Кокот из Независног синдиката просветних радника Војводине. Према његовим речима, нужно је направити мрежу школа али стручно и темељно, како би све функционисало.

– Школа „Његош“ у Зрењанину покрива насеље дупло веће од Сечња, где има девет малих школа и такве нелогичности треба решавати. Ипак, по предлогу спајање три школе значи да једна матична остаје правно лице, док се друге две гасе као правна лица и ту ће бити компликација. Запослени се распоређују у њима када нема пуног фонда часова, а биће вишкова у администрацији, гасиће се и синдикати, каже Душан Кокот.

Према предлогу, ОШ „Вук Караџић“ у Зрењанину била би матична, а школа „1. октобар“ у Ботошу подручна. Основна школа „Свети Сава“ у Стајићеву била би матична за школе „Бранко Ћопић“ у Лукићеву и „Братство-јединство“ у Белом Блату, а школа „Јован Дучић“ из Клека била би главна за школе „Славко Родић“ у Лазареву и „Петар Кочић“ у Банатском Деспотовцу. Даље, школа „Бранко Радичевић“ у Ченти била би главна и припале би јој школе „Ђура Јакшић“ у Перлезу и „Стеван Книћанин“ у Книћанину. Основна школа „Младост“ у Томашевцу имаће издвојена одељења, „Доситеј Обрадовић“ у Фаркаждину и „Урош Предић“ у Орловату. Ово је предлог а сагласност на мрежу школа даће покрајински секретаријат за образовање.

Извор: Данас

Top