Home >> Синдикат,Штрајк >> У школама протести 1. и 4. септембра

У школама протести 1. и 4. септембра

Синдикати просвете СРПС и СОС штрајкују у понедељак, 4. септембра

Првог дана нове школске године, поред Уније синдиката просветних радника, штрајковаће и чланови Гранског синдиката просветних радника Србије “Независност”.

Тај синдикат има око 14.000 чланова у 387 основних и средњих школа и они ће 1. септембра протестовати један сат.

Весна Војводић Митровић, портпаролка ГСПРС “Независности”, рекла је на данашњој конференцији за медије да је синдикалним повереништвима остављена слобода да сами одлуче у ком модалитету ће одржати штрајк, у зависности од ситуације на терену. Она је објаснила да просветни радници могу да не раде један сат или да држе скраћене часове.

Иако је раније било најављено да ће “Независност” протестовати заједно са члановима Синдиката образовања Србије и Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) у понедељак, 4. септембра, Извршни одбор одлучио је другачије.

На питање да ли је тачно да је председник ГСПРС “Независност” Томислав Живановић, који је био за заједнички протест, прегласан, Војводићева је одговорила да је одлука на Извшном одбору донета демократски, те да неформални разговори председника различитих синдиката о погодном датуму за штрајк нису обавезујући. Она је додала да ће 4. септембра представници “Независности” учествовати на јавној расправи о Нацрту закона о запосленима у јавном сектору, због чега је одлучено да се штрајкује првог дана школске године.

– Ми не тражимо повлачење тог закона већ да просвета из њега буде изузета, јер материјално положај запослених у образовању неће бити побољшан, а сем тога, бројна права за која смо се много година борили била би суспендована. Наш други захтев је да министарства просвете и финансија изађу са предлогом динамике повећања зарада у образовању, дакле, да видимо какав је њихов сценарио, будући да су раније захтеве синдиката за повећање плата сматрали нереалним – рекла је Војводић Митровић.

Томислав Живановић је казао да су плате у образовању 11 одсто испод просека Републике.

СРПС и СОС

Међутим, у Синдикату образовања Србије и Синдикату радника у просвети Србије су израчунали да просвета каска за просечном зарадом у држави за 16 одсто.

Председници та два синдиката такође су данас организовали конференцију за медије, на којој су изнели став да је 1. септембар лош датум за штрајк, јер је то “дан деце, родитеља и наставника”. Управо то што што се 4. септембра одржава јавна расправа о Нацрту закону о запосленима у јавним службама за њих је прави тренутак да просветари дигну глас.

Тога дана, у школама чланицама ова два синдиката, неће бити првог часа у преподневној и послеподневној смени, а СРПС је одлучио и да просвета потпуно обустави рад када Скупштина Србије буде усвајала поменути закон. На питање новинарке Данаса да ли тиме чланство уводе у незаконит штрајк, председник СРПС-а Слободан Брајковић је рекао да они по закону могу да потпуно обуставе рад до три дана.

Ова два синдиката имају чланове у 800 школа у Србији. Брајковић је потврдио да ће у штрајку учествовати и Форум београдских гимназија, који је њихов члан, а који је претходних дана јавно критиковао синдикате због нејединства.

Председница Синдиката образовања Валентина Илић поновила је са Нацртом закона о запосленима у јавном сектору дерогира посебан колективни уговор и бројни бенефити за које су се просветари изборили. Од 50 примедби СОС-а на нацрт прихваћено је тек четири, због чега су се представници тог синдиката повукли из радне групе.

Слободан Брајковић је казао да је нацрт закона неприхватљив, јер је коефицијент исти за све делатности које се финансирају из буџета, али не у цена рада. На конференцији се чуло и да је просек плата у образовању 43.000 динара, а у Републици 49.000 динара.

Замајавање чланства

Коментаришући одлуку Уније синдиката просветних радника, Валентина Илић је рекла да је штрајк у петак “замајавање чланства”, те да јој није јасна мотивација неких синдиката. Она је оценила да неки синдикати желе промоцију, те да чластво можете да обманете једном, двапут, али не и увек.

(Данас)

Top