Home >> Образовање >> Тресла се гора родио се миш

Тресла се гора родио се миш

Министар просвете Младен Шарчевић каже да је упутио школским управама, односно директорима основних и средњих школа у Србији допис с препорукама о конкурсима.

Према тим препорукама, на конкурсима за запошљавање просветних радника, који ће уследити у просвети, првенство треба да имају они који раде на одређено време и дуго чекају стални посао, али да се при томе води рачуна и о квалитету кадра.

Шарчевић за Тањуг каже да се просвета погрешно нашла у Закону о забрани запошљавања, јер када наставник оде у пензију неко мора да га замени, тако да велики број просветних радника годинама ради са уговорима на одређено време.
Реч је, каже, о наставницима који имају око 20.000 пуних норми.

„Када кажем пуних норми, то може да буде и око 30.000 људи који раде на одређено, јер имамо наставнике који раде са 30-40 одсто норме“, појашњава министар.

Министар није могао да прецизира када ће бити расписани први конкурси у просвети, али је рекао да ће то „ићи брзо, јер нема разлога да се одуговлачи“.

Прецизне податке о слободним радним местима, каже, добиће у наредних неколико дана од школа, те ће се тада знати колико људи може добити посао на неодређено.

Додаје да је о проблему који је настао у просвети више пута током прошле године разговарао са премијерком Аном Брнабић и да је она током представљања инвестиционог програма „Србија 2025“ најавила укидање забране запошљавања у просвети.

С тим је, како је рекао, сагласан и ММФ, јер се запошљавањем наставника не повећавају трошкови из буџета.

Подсећа да у просвети углавном раде младе жене и да је сигурност радног места веома важна и за заснивање породице.

Очекује састанак са премијерком и председницима Комисија за кадрове у понедељак, како би договорили механизме за предстојеће конкурсе у просвети.

Сагласност на конкурсе о запошљавању и даље ће давати владина Комисија за кадар, како би се на неки начин контролисало запошљавање.

Шарчевић је о овом проблему јуче разговарао с представницима четири репрезентативна синдиката и представницима Друштва директора школа Србије.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић каже да је забрана запошљавања просвети донела велике проблеме и да је најважније да се то прво укине.

Према подацима којима располаже тај синдикат од 108.000 запослених, скоро 34.000 ради на одређено време, што значи да је више од трећине система несигурно, не може да подигне стамбени кредит, жене не могу да се врате на посао после породиљског одсуства.

Извор: Б92

Фото: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Top