Home >> Друштво >> Технолошки вишак су 4.473 наставника

  • Коментари су искључени на Технолошки вишак су 4.473 наставника
Технолошки вишак су 4.473 наставника

Министарство просвете објавило листу запослених у школама са непуном нормом часова; Ономе ко остане без часова – отпремнина

Укупно 4.473 наставника у основним и средњим школама нашло се на листи технолошких вишкова, која је објављена јуче на сајту upis.mpn.gov.rs. Међу њима је 447 остало без иједног часа у распореду, због мањег броја ученика. Укупно 86 учитеља ове године неће добити своје одељење, показују подаци објављени првог дана. Још 7.384 просветара раде без пуне норме, али они нису овог августа остали без часова. За оне који на крају расподеле остану без иједног часа обезбеђене су отпремнине, за највише 1.200 људи.

 Листа ће се ажурирати готово свакодневно, већ у понедељак ће бити допуњена, а биће објављена и евиденција наставника са непуном нормом часова. Технолошки вишкови су они који губе део часова, а запослени са непуном нормом раде, рецимо, на пола фонда годинама уназад. Најдужи је списак слободних радних места, на којем се налази 26.838 пуних или делимичних наставничких норми. У реалности, ова радна места нису упражњена, јер су на њима ангажовани запослени на одређено.

– Забрана запошљавања траје већ три и по године, па у просвети нису запошљавани нови људи. На тим местима су наставници ангажовани на одређено време – каже, за „Новости“, Милош Благојевић, посебни саветних министра просвете. – На места која су на листи слободних моћи ће да конкуришу технолошки вишкови, али и наставници са непуном нормом. У понедељак ће бити објављена допуњена листа, у уторак и среду ће наставници моћи да се пријављују на слободна радна места, а директори ће у среду и четвртак да попуњавају та места.

 – У јулу је било 2.282 колега на списку технолошких вишкова, а сада их је 4.473 – објашњава Добривоје Марјановић, члан Председништва Уније. – Ово се догодило применом правилника о формирању одељења и највише смањењем броја деце. То значи да имамо око 800 одељења мање него прошле године.

Марјановић додаје да је ове године ситуација много боља са технолошким вишковима, него раније. То је, додаје, последица тога што је Министарство просвете прихватило последњих година сугестије које је дала Унија о начину преузимања. На упражњена места прво се примају људи који су остали без дела норме, а онда они који имају одраније непуну норму. Тек онда ће се ангажовати људи на одређено време.

Раскорак 

Повећао се незнатно и број наставника са непуном нормом. Било их је у јулу 7.284, а сада је 7.323. Када све ово саберемо, имамо, отприлике, 500 норми мање него што је људи у систему. Листа са новим пресеком биће објављена 1. септембра, а до краја месеца ће се на сваких неколико дана ажурирати. Из Уније синдиката просветних радника, међутим, кажу да се број технолошких вишкова из јула месеца до краја августа дуплирао.

(Новости)
Top