Home >> Друштво,Образовање,Синдикат,Штрајк >> Штрајк упозорења у 14. гимназији?

 

Професорима видео камере угрожавају безбедност

 

Нећемо да предајемо видео камерама! 

 

Професори Четрнаесте београдске гимназије одржаће штрајк упозорења у понедељак, 3. марта, у времену од 12:30 до 14:45 часова.

ФБГ ће тражити од министра просвете да се настави незаконито прекинути дисциплински поступак против недопустивог чина ученика, који је своју професорку гађао телефоном и да се укине видео надзор часова, јер све то угрожава безбедност запослених у Четрнаестој.

После инцидента у Четрнаестој београдској гимназији, када је ученик гађао своју професорку мобилним телефоном, ФБГ је од министра просвете тражио да смени директорку школе Марију Милетић, због нерегуларног вођења дисциплинског поступка против ученика и неовлашћеног снимања часова и давања видео снимка родитељима.

Међутим, директорка Марија Милетић (која је позната као особа са јаким везама у Министарству просвете и у Граду Београду), наставља по своме. У школи изгледа да је „све по закону“. Спорни ученик и даље похађа наставу и има 5 из владања, његови родитељи се баве „тихим“ правоцирањем синдиката, нападнута професорка је на боловању, а директорка, уз помоћ својих ментора из Министарства просвете (подаци доступни у ФБГ), чини све како би застрашила запослене и прикрила трагове незаконитог поступања. Прети анонимним пријавама родитеља па, на њен захтев, инспекције долазе у року од једног дана, без најаве – што није пракса у другим школама и по другим пријавама.

 

Синдикат Четрнаесте оптужен да је „зликовачко-злочиначка организација“

 

Синдикат професора, кога секретаријат школе званично назива „зликовачко-злочиначком организацијом“ (у званичним овереним дописима), сматра да се у школи ствара атмосфера несигурности јер се посредно оправдава недопустиво неодговоран напад ученика на професора.

У школи су недавно освануле налепнице које обавештавају запослене да су часови у учионицама под видео надзором. Да подсетимо: часови у Четрнаестој снимају се већ годинама, а да запосленима никада нису објашњени разлози због којих би часове требало снимати. Посебно, родитељи никада нису питани за сагласност да се њихова малолетна деца снимају, чиме су озбиљно угрожена права ученика.

У ФБГ-у се сматра да је штрајк упозорења једини начин да просветне власти реагују на стање у Четрнаестој београдској гимназији. Штрајк упозорења ће бити одржан у понедељак, 3. марта, у периоду од 12:30 до 14:45 часова.

 

 

3Comments

 1. Pobednik каже:

  Toliko o isključenju učenika… Snežana, Radojka i moja večna ljubav Jasmina su pukle. :/

 2. mama каже:

  Ja bih svoje dete odmah ispisala iz skole da znam da se snimaju casovi. Pitam se da li su roditelji u ovoj skoli zaista toliko naivni ili vecina potajno bas to i zeli da im se dete snima na casu kako bi oni mogli posle da ucenjuju ako im nesto nije po volji. Da li se mi to pretvaramo u drustvo ucena ili smo vec postali, gde svakodnevni zivot zaivisi od bolesnih umova pojedinaca. Da je samo 50 roditelja podnelo zahtev za ispisivanje izazvali bi lancanu reakciju i drugih

 3. Roditelj каже:

  POdrzavamo, nadam se da ce se i roditelji javiti, ne zelim da razmisljam ko sve ima pristup snimcima mog deteta na casu i ko sve radi u obezbedjenju koje uzima snimke.
  A nije ni zanemarljiva cinjenjica da se radi o skoli a ne o dobro obezbedjenom zatvoru.
  Sta to radimo nasoj deci? Ukinite besmislene pravilnike i vratite dostojanstvo nastavnicima. Izbacite one nastavnike i direktore koji nisu dorasli zadatku.

Top