Home >> Друштво >> Стиже електронски дневник: Петице и јединице на један „клик“
Стиже електронски дневник: Петице и јединице на један „клик“

Коментар ФБГ: Е-дневник је први пут поменут пре десетак година. Сваки пут је најављиван као неко светско електронско чудо, па је тако и овог пута. Уместо да има третман књиговодствене иновације (са којом се касни неопростиво дуго), просветне власти га представљају као некакву педагошку иновацију


Од 1. септембра у 60 школа класични дневник одлази у прошлост

ОЦЕНА са контролног теста уписана плавом, а са писменог црвеном хемијском, плусеви и минуси написани графитном – у многим школама отићи ће у прошлост. У 60 школа широм Србије, од 1. септембра више неће бити дневника са којима наставници улазе у учионицу, уписују наставну јединицу и одсутне ученике. Уводе се електронски дневници, који ће постојати на посебном порталу, а различите нивое приступа имаће наставници, родитељи, директори, али и ученици.

Током школске године, пројекту ће се прикључивати и остале школе, а за највише две године сви подаци у школама требало би да буду искључиво електронски. За укључивање у пројекат е-дневника школама не треба ништа осим обичног рачунара и везе са интернетом.

Е-дневник омогућиће анализу ученичких успеха по одељењима, генерацији, на нивоу једног предмета, а родитељи ће сваког дана имати увид у школске резултате свог детета.

– Према препоруци психолога, наставници ће моћи да виде само оцене из свог предмета, а разредне старешине сва постигнућа – објашњава, за „Новости“, Бојан Радић из Министарства просвете, науке и технолошког развоја:

– Родитељи ће моћи да виде све оцене и изостанке ученика. Још једна препорука психолога била је да родитељи добију увид у оцене тек након 48 сати, како би деца имала времена да објасне како су зарадила одређену оцену.

Већина података које ће видети запослени у просвети биће у виду процената, без персоналнизације – колико ученика је одлично, колико изостаје. Подаци добијени у реалном времену помоћи ће, на пример, да се у време епидемије грипа, према броју деце која нису на настави, процени има ли основа за прекидање наставе.

Директори ће моћи да пореде успехе своје школе са другима, али само на нивоу анонимних бројки. Неће располагати подацима о конкретним школама. Ученици ће видети све податке о оценама, изостанцима и коментарима наставника.

– Сваки ученик, родитељ, наставник или директор добиће своју шифру, а приступ подацима је подељен на три нивоа. Електронски дневници налазиће се на интернет страници eprosveta.rs, али она ће свој прави изглед имати тек од 22. августа, када почиње обука за наставнике из школа које су укључене у пилот-пројекат и које ће прве добити е-дневник – каже Радић

Наш саговорник објашњава да је е-дневник део ширег пројекта е-просвете, у који је укључено 200 школа. Реч је о пројекту потпуне дигитализације просвете, путем неколико портала.

У појединим школама већ постоје електронски дневници, који су школе саме плаћале и који се воде паралелно са папирним. Нови е-дневник за школе је потпуно бесплатан, у потпуности замењује класични дневник, а Министарство просвете гарантује безбедност података.

Е-ЛЕКТИРА

ОСИМ приступа оценама, изостанцима и коментарима наставника, ученици ће моћи да приступе и електронској лектири. Тако ће сви они који не успеју да пронађу потребну књигу у библиотеци моћи да је прочитају „логујући се“ на е-дневник.

(Новости)

One Comment

  1. Božović Vladan каже:

    Još jedno sredstvo za ponižavanja prosvetnih radnika. Šarčević i njegovi činovnici su javno izjavili kako će sad da kontrolišu profesore, kad i kojim tempom upusuju ocene, a i ostale sadržaje. Sada će Kurta i Murta da gleda i kontroliše profesore i njihove ocene i da se iživljava.
    Na svu sreću ne postoji nikakva zakonska regulativa za to đubre, tako da profesori mogu, i moraju da to odbiju, i da zahtevaju dnevnik.

Top