Home >> Друштво >> Стари постдипломци чекају амандман, болоњцима неизвесно

  • Коментари су искључени на Стари постдипломци чекају амандман, болоњцима неизвесно
Стари постдипломци чекају амандман, болоњцима неизвесно

Влада Србије усвојила Предлог измена и допуна Закона о високом образовању

Влада Србије усвојила је на седници 29. септембра Предлог измена и допуна Закона о високом образовању, којим је предвиђено продужење рока за дипломирање студената основних студија, уписаних по старим програмима. Влада је тиме подржала став Министарства просвете да старим студентима магистарских и докторских студија не треба продужавати рок за окончање студија, као ни првим генерацијама болоњаца, што су били захтеви Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС).

Нада у посланике

Међутим, стари постдипломци се уздају у подршку републичких посланика, који би амандманом на владин предлог закона могли да им обезбеде продужетак рока. Такав сценарио већ су најавили посланици Муамер Зукорлић, као и Љубиша Стојмировић и Марко Атлагић из СНС, који су више пута истакли да ће на скупштинском Одбору за образовање гласати да се свим категоријама старих студената продужи рок за стицање дипломе.

Засад је најнеизвеснија судбина првих генерација болоњаца (уписаних 2006, 2007. и 2008.). Одбор за образовање о њима није заузео никакав став, што је за Данас потврдио и председник тог тела Муамер Зукорлић, демантујући тиме представнике СКОНУС-а, који на друштвеним мрежама упорно тврде да ће се амандман односити и на болоњце, а не само на старе постдипломце.

Према предлогу измена Закона о високом образовању, који је влада усвојила, студенти уписани у школској 2013/14. години задржавају могућност финансирања из буџета најдуже годину дана по истеку редовног трајања студија. Студенти који су у школској 2014/15, односно 2015/16. остварили најмање 48 ЕСП бодова имају право да се рангирају у оквиру укупног броја студената чије се студије финансирају из републичног буџета, саопштено је после седнице владе.

Како сазнаје Данас, министар просвете Младен Шарчевић упутио је јуче допис свим високошколским установама у Србији у којем их обавештава о садржају законског предлога, уз напомену да то имају у виду приликом предстојећег уписа у наредну школску годину. То практично значи да би приликом рангирања буџетских студената за упис у 2016/17, требало укључити и академце који су у школској 2015/16. остварили најмање 48 бодова. Студенти, који су у 2013/14. уписали прву годину студија као редовни и који су тај статус одржали до истека редовног трајања студија, такође треба омогућити да буду на буџету и током продужене године, наведено је у Шарчевићевом допису.

У СКОНУС-у очекују да ће Скупштина Србије о изменама закона расправљати 4. октобра. Међутим, према информацијама из Министарства просвете, Предлог измена закона о високом образовању наћи ће се на дневном реду Скупштине Србије половином октобра.

Зукорлић: Изједначити студенте

Председник Одбора Скупштине Србије за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво Муамер Зукорлић оценио је, после састанка са делегацијом приватних универзитета, да сви студенти треба да буду једнаки без обзира на то да ли су студенти државних или приватних универзитета. Представници приватних универзитета указали су на проблеме, а који тичу услова рада приватних универзитета у Србији. Они су истакли да сматрају да измене и допуне постојећег закона нису довољне и да је неопходно донети потпуно нови Закон о Високом образовању, којим би се уредио статус приватних универзитета у Србији.

(Данас)

Top