Home >> Друштво >> Српски уџбеници не стижу на Космет

  • Коментари су искључени на Српски уџбеници не стижу на Космет
Српски уџбеници не стижу на Космет

 

Приштинске власти забраниле да књиге из Србије пређу административну линију

Самостални саветник Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије Душан Максимовић изјавио је да је на Косову и Метохији школска година у више од 80 школа почела на време, али да је проблем достава ђачких уџбеника, јер према одлуци приштинских власти књиге не могу да пређу административну линију Косова и Србије.

Максимовић је за агенцију Бета истакао да је на целој територији КиМ 20.000 ученика укључено у образовни систем Србије и да похађају наставу на српском језику по наставном плану и програму Републике Србије.

Према његовим речима од тог броја, на централном делу Косова и Метохије у 20 основних и 10 средњих стручних школа, наставу похађа око 6.000 ђака.

Он је подсетио да се за сада не зна тачан број ученика првог разреда основних школа, јер упис још није завршен, као и да ће се то знати око 15. септембра.

У први разред средњих стручних школа у централном Косову уписано је више од 400 ђака.

Максимовић је додао да у образовању на српском језику недостаје простор, па се због тога у многим школама настава одржава у више смена, у којима наставу похађају и основци и средњошколци.

Како је рекао, превоз за ђаке и огрев су обезбеђени, у школама има струје и воде што значи да постоје елементарни услови за почетак школске године.

Координатор за образовање по систему Србије у Гори на Косову Селман Османи рекао је за Бету да у Гори наставу по програмима Републике Србије укупно 650 ђака похађа шест основних и једну средњу школу.

Према његовим речима, настава је почела на време изузимајући основне школе у Рестелици и Броду где директори школа на бошњачком језику, чији ђаци похађају наставу по косовском систему у истој згради, нису дали кључеве јер школска година за њих почиње у понедељак.

Османи је рекао да ће ученици Горанци који уче по програму Србије, у ове две школе наставу пратити од понедељка у различитој смени од ученика који се школују на бошњачком језику, по систему Косова.

Он је рекао да осим просторног, за сада нема других проблема у систему образовања који се у Гори спроводи по наставним плановима и програмима српског Министарства просвете.

„Новости“

Top