Home >> ПКУ,Синдикат >> СОС: Ко све држи акредитоване семинаре?

Мало пензионери, мало запослени у заводима и бивши радници МП

 

 

СТАВ СОС-а:

Са појавом нове демократске власти појавили су се и безбројни семинари за просветне раднике који наводно служе за едукацију просветних радника. Наравно, они су и обавезни, јер треба скупити 120 бодова да би се показало колико сте едуковани и остручени за свој посао.

Док се наставници довијају како да скрпе крај са крајем, реализатори семинара су добро разрадили свој посао. Колико ко зарађује на тим семинарима, остаје да провери државна ревизија, али по броју оних који плаћају порез на приходе – није мали број оних који су запослени у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, као и у два Завода (за унапређивање образовања и васпитања и унапређивање квалитета васпитања и образовања).

Тако, на пример, чувена Смиља Крнета (која нас је у црно завила са неким одредбама Закона основама система образовања и васпитања), иначе, сада пензионерка, нашла је добар начин да повећа своје приходе. Ту је и пензионер Томислав Радојковић, а од активних запослених Биљана Лајовић и Наташа Стојановић. Од бивших запослених ту је, поред осталих, и бивши помоћник министра др Славко Каравидић. Једна од његових тема је врло значајан за све запослене у образовању: Финансијски менаџмент у образовању. Сви знамо какав је он био као помоћник министра за финансије и како је докторирао, а сад учи наставнике и учитеље о ономе што они стварно морају да знају, као на пример Модели одређивања буџета или извршење буџета.

Један од предавача је и Велимир Тмушић, главни просветни инспектор. Уместо да ради свој посао како треба, он се човек бацио на семинаре. Његова тема се зове: Актуелне теме у прописима релевантне за рад руководилаца у установама образовања и васпитања. Циљна група су сви могући и немогући наставници. Једна од тема је „Испит за директора у васпитно – образовним организацијама“. Који црни испит, кад још није утврђен програм и од 2003. године директори раде без лиценце.

Овде треба навести и масу запослених у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања и унапређивање образовања и васпитања, чије учешће на овим семинарима је чиста злоупотреба и сукоб интерееса. Сем тога, Завод за унапређивање и доноси одлуку о акредитацији програма.

Већина тема које се врте на овим семинарима немају никакав значај за наставнике и очигледно служе да аутори узму неки динар.

Предлежамо министру и директорима завода да повећају плате овим запосленима да не би морали да зарађују за хлеб насушни на семинарима без обзира ко и колико финансира те семинаре.

О свему се детаљније можете, ако већ нисте, информисати на: хттп://www.зуов.гов.рс/каталог2012-2014/индеx.хтмл и то рецимо о „семинарима“ под редним бројевима: 920, 923, 958, …

One Comment

  1. Драган каже:

    Није извесно да ће семинари бити укинути. Зато је боље инсистирати да буду бесплатни, попут оних у организацији PIL-a, при чему би организатори били у обавези да пронађу покровитеље или да их самостално финансирају. Ако је то могуће за ђачке кухиње, тим пре би се такав модел могао применити у случају стручног усавршавања.

Top