Home >> Синдикат,Слајдер,Штрајк >> Синдикати просвете морају бити јединствени
Синдикати просвете морају бити јединствени

Ниједан од четири репрезентативна синдиката просвете нема тапију над свим просветним радницима

Закон о запосленима у јавним службама је пред усвајањем, током септембра. Свима нама познато је да је тај закон катастрофалан по просветне раднике. Такође нам је познато да он „мора да прође“ јер је држава већ „узела паре“ за њега.

Како се борити против доношења тог закона? Сви синдикати просвете су „робови“ тог закона, још из времена штрајка који је 2015. завршен обећањем Владе Србије да ће такав закон решити проблеме зарада у просвети.

Данас, нацрт тог закона прети да, једноставно речено, озваничи и „зацементира“ неправду у јавном сектору, по коме је плата шофера у ЕДБ једнака плати професора у школи.

За сада, реаговала су два синдиката просвете.

Унија СПРС је 18. августа издала саопштење о ступању у једнодневни штрајк у петак, 1. септембра.

Синдикат радника у просвети Србије (СРПС) је 16. августа (два дана раније) издао саопштење у коме најављује своје активности у вези нацрта Закона о запосленима у јавним службама.

У том саопштењу, СРПС је најавио штрајк СА ОСТАЛИМ СИНДИКАТИМА.

Наводимо део одлуке Председништва СРПС-а:

„Синдикат радника у просвети Србије већ месецима упозорава надлежна министарства да је предложени Закон о запосленима у јавним службама ДИСКРИМИНАТОРАН И НЕПРИХВАТЉИВ за овај синдикат и, уколико се не уваже наши захтеви да се такав закон повуче из јавне процедуре и не направи нови јединствен закон за буџетске кориснике, ми ћемо СА ОСТАЛИМ СИНДИКАТИМА бити принуђени да организујемо ШТРАЈКОВЕ, ПРОТЕСТЕ И ДРУГЕ ВИДОВЕ СИНДИКАЛНЕ БОРБЕ јер, и поред наших добронамерних и оправданих примедби, нисте нам изашли у сусрет.“

ФБГ поставља следећа питања:

1. Да ли Унија СПРС може, сама, својим штрајком од једног дана, спречити доношење спорног закона?

2.Да ли СРПС, својим опредељењем да потражи помоћ свих синдиката просвете, овим исказује своју слабост? (Остала два синдиката, ГСПРС Независност и СОС, још увек нису објавила своје ставове, али се они очекују у понедељак, 21. августа).

3.Иако су сва четири синдиката просвете јединствена у ставу да је предложени закон погубан за све запослене у образовању, зашто се нису састали, како би донели заједничку стратегију?

4.Да ли је једино решење заједнички наступ свих синдиката просвете, или у „солирању“ појединих синдиката?

5.Који синдикат (и да ли) има права да заступа интересе преко 100 000 запослених у основном и средњем образовању?

Форум београдских гимназија сматра да ниједан од четири репрезентативна синдиката просвете нема тапију над свим просветним радницима. Једини могући начин да се просветни радници супротставе овом погубном закону је да сви синдикати просвете наступе заједно. Другог решења нема.

(ИНФО ФБГ)

 

 

One Comment

  1. TB каже:

    Nema ništa od (pre)ispitivanja. Mora neko da počne. Eto, Unija je krenula, pridružimo joj se.

Top