Home >> Синдикат >> Синдикати не желе нови закон о платама у јавној управи

  • Коментари су искључени на Синдикати не желе нови закон о платама у јавној управи
Синдикати не желе нови закон о платама у јавној управи

Вуковић (СССС): Не треба делити приватни и јавни сектор

Већина гранских синдиката окупљених у Савез самосталних синдиката Србије незадовољна је почетним текстом Закона о платама у јавној управи и до данас би требало да усагласи списак свих примедаба. Тек тада ће се знати да ли ће наставити преговоре с Владом и министарствима о поменутом пропису.

– Самостални синдикат културе већ је изашао из разговора, а ми покушавамо да проценимо шта је најпаметније урадити. Тренутна одлука је да пробамо да пре јавне расправе колико-толико усагласимо текст са синдикатима. Свесни смо да Влада и министарства неће одустати од својих намера, а на нама је да се изборимо за што више – каже Душко Вуковић, потпредседник Самосталног синдиката Србије.

Он сматра да не би требало парцелисати пропис на приватни и јавни сектор.

– Покушавамо да нешто поправимо, а данас настављамо преговоре – каже Вуковић.

Он наглашава да има доста проблема. Намера законодавца је да се овим прописом уреде чак и дневнице, да се што више сузи простор синдикалцима, а мали простор се даје и колективном преговорању.

– Дијалог мора да остане на синдикалном нивоу, то је основ свега – каже наш саговорник. – Остало је да сагледамо одреднице које се тичу колективног уговора. Не прихватамо то да три године унапред важи и да не полазимо стално од претпоставке да пара у буџету неће бити.

04-dru-6040ne-zele-novi-(2)DIMITRIJE GOLL

Према мишљењу нашег саговорника, Закон о платама у јавној управи је мали закон о раду за запослене у јавном сектору. Он потпуно регулише како се долази до посла, затим систем награђивања, комплетно уређивање у јавном сектору, ко може бити, и на који начин, примљен и премештен, као и дневнице, отпремнине…

– Непримерено је и непотребно да, рецимо, дневнице утврђује Влада – каже Вуковић. – Ваљда то може да се регулише кроз колективни уговор, а и синдикати би да учествују у раду. Очигледно да је намера законодавца да себи максимално олакша, а радницима отежа.

ДЕЛОТВОРНОСТ

Према одредбама овог закона, радник треба да представи своју „делотворност у раду“. То довољно говори, сматрају синдикалци, да он не уређује радне односе на прави начин и као такав не може да се примењује.

(Новости)

Top