Home >> ПКУ,Синдикат,Штрајк >> Шерифовица Удовички незаконито смањила плате

 

Коментар ФБГ: Потез „министарке за управљање народом и државом“ г-ђе Кори Удовички, којим је „наложила“ Трезору да плате просветара обрачунава „по новом“, ваљда показује „решеност“ да се „реформске промене“ донесу по сваку цену. Цена је превисока. Руше се законске норме, да би се добило у медијима. Не могу да сачекају три месеца да нам истекне ПКУ, па да нам после тога, у складу са законом, одузму минули рад! А ко каже да просвета, и после истека садашњег ПКУ, неће потписати нови ПКУ који ће и даље дозволити „више од прописаног“? 

 

 

 

 

„НОВОСТИ“, И. МИЋЕВИЋ | 04. октобар 2014. 15:57 |

 

Школе добиле писмо да „РЕЖУ“ плате по основу минулог рада код другог послодавца

 

Траже поштовање одредбе по којој је колективни уговор повољнији од закона

ПРОСВЕТНИ радници, који су део стажа стекли ван школства, прву наредну плату примиће умањену. И то према новом Закону о раду, који каже да се минули рад плаћа само код последњег послодавца и то већ од септембарске плате.

Просветни синдикати побунили су се против тог смањења, јер тврде да је стигло „пре рока“, па је Унија синдиката просветних радника јуче упутила писмо Влади Србије. У писму са потписом Драгана Матијевића, председника Уније, тврди се да су просветарима плате умањене четири месеца пре рока.

– Све школе у Србији добиле су ултимативна писма да ургентно умање зараде запосленима по основу минулог рада, а који су део стажа остварили код другог послодавца. Ревносни службеници Управе за трезор и директори школа пожурили су да испуне ултиматум, јер у супротном неће бити плата – тврде у Унији.

Они се позивају на члан закона који дозвољава да колективни уговор буде повољнији од закона, а који у њиховом случају важи до половине јануара, као и на онај да је рок за усклађивање закона и колективног уговора шест месеци, тј. до 29. јануара 2015. године. Школе су, међутим, тумачење које су добили од Министарства финансија већ почеле да примењују, па ће већ септембарска плата бити умањена онима који су део стажа стекли ван просвете.

– Тумачење смо добили два-три дана пре обрачуна за зараду која се исплаћује у понедељак, па ће део запослених ово умањење осетити на другом делу зараде – каже Милан Бајић, директор ОШ „Јосиф Панчић“ у Београду.

– Од стотину запослених у нашој школи, десетак је део стажа стекло изван система Министарства просвете, па убудуће неће добијати надокнаду за тај период.

Министарству финансија потребно је више од једног дана да обезбеди тумачење овог питања. Али и без тога довољно је детаљно читање закона да би било јасно како просветари немају право на побуну. Закон о раду каже да чланови колективног уговора који су у супротности са његовим одребама, престају одмах да важе. То је случај и са минулим стажом. Рок од шест месеци остављен је за усклађивање закона и колективних уговора, али само за одредбе које нису супротстављене.

У многим школама, тврди Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети, управа је збуњена јер су од три министарства (просвете, рада и финансија) добили три различита тумачења закона.


ЧЕКА ИХ НОВА КОРЕКЦИЈА ЗАРАДА

 

Процењује се да око десет одсто наставника у просвети има радно искуство и изван школе. Они ће већ 20. октобра примити мању зараду, која ће до краја године, по свему судећи, још једном бити умањена за десет одсто. То „резање“ важиће за све запослене у просвети.

One Comment

  1. dusan каже:

    za drzavu je bolje da sada skine procente za minuli radni staz , nego posle umanjenja plata od deset posto.kako postovati drzavu koja je ovako nepostena prema svojim profesorima !?
    dotle je doslo …tuzno , zar ne ?

Top