Home >> Друштво >> Шарчевић: Новогодишње награде просветарима у рукама Министарства финансија
Шарчевић: Новогодишње награде просветарима у рукама Министарства финансија

Тешко да ћу моћи да закажем састанак премијера са синдикатима

Тешко да ћу моћи да закажем састанак премијера Александра Вучића са представницима синдиката образовања због његових обавеза у изборној кампањи – изјавио је за „Данас“ министар просвете Младен Шарчевић.

Он је то навео поводом очекивања представника сва четири репрезентативна синдиката да ће он бити посредник сусрета са председником Владе Србије.

Синдикати од премијера очекују одговор да ли ће њихови захтеви за исплату једнократне новчане помоћи (од уштеда од рационализације) и заосталих новогодишњих награда бити испуњени.

– Захтев за исплату награда смо министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић и ја проследили Министарству финансија, а такозване уштеде на начин на који неки рачунају не постоје – каже Шарчевић.

Он није желео да коментарише најављени протест Уније синдиката просветних радника Србије, чији ће чланови 17. марта одржати једнодневни штрајк упозорења. Како се наводи у одлуци о штрајку коју је тај синдикат послао министру просвете, у школама чланицама Уније часови ће тог дана бити скраћени на 30 минута.

– Унија има своје разлоге за протест, а Министарство просвете предузима мере око свих договора. Редован састанак са синдикатима образовања, на којем ћемо наставити рад на новом Закону о основама система образовања и васпитања, заказан је за среду – навео је Шарчевић.

Како је наш лист писао, Синдикат радника у просвети Србије и Синдикат образовања Србије највероватније неће учествовати у штрајку упозорења, а ГСПРС “Независност” ће одлуку донети следеће недеље. Портпаролка тог синдиката Весна Војводић Митровић каже за Данас да је “свака активност која је у интересу унапређења положаја запослених у образовању добродошла” и да је “ирелевантно ко је иницијатор”, те да ће се приликом доношења одлуке о евентуалној подршци Унији “Независност” руководити интересима просветних радника.

(Данас)

One Comment

  1. Božović Vladan каже:

    Svaki razlog za štrajk u prosveti je dobar. Unija je proglasila štrajk upozorenja 17. marta, upravo zbog neisplaćivanja tih nagrada. Iako nisam njigov član, a ni simpatizer, pozdravljam tu odluku. ŠTA ČEKA NAŠ SINDIKAT, da tera inat Uniji. Dok vi terajte inat, jedan drugome, mi spadosmo na prosjački štap.
    Još nema odgovora ni jednog sindikata šta bi sa nacrtom ZOSOV-a, i sramnim članom 148. Jedan od glavnih razloga zašto nam je prosveta očajna, jeste ropska norma od 18 i 20 časova, pri kojoj nema ni pomena o ikakvom kvalitetu nastave, A ONI HOĆE DA NAM TU NORMU POVEĆAJU, u sramnom članu 148. Kao sekundarna posledica, je, da će gomila ljudi ostati bez posla, a premijeru-predsedniku-državo, to sam ja, gomila para da časti bogate investitore, koji će našim radnicima davati minimalac u projektu dualnog obrazovanja, a i ne samo u tom projektu.

Top