Home >> Образовање >> Шарчевић: Дугорочно решити статус запослених у образовању
Шарчевић: Дугорочно решити статус запослених у образовању

Образовање треба „поправити“ у старијим разредима основних, али и у средњим школама

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је данас да је за подизање нивоа квалитета образовања у Србији неопходно дугорочно решити статус запослених у образовању кроз равноправно учешће у буџету Србије, као и промена других ствари које ће бити корисне у том процесу.

„Србија је једна од слабијих, средње развијених земаља, која покушава да пронађе свој европски пут. Имамо велике амбиције да подигнемо ниво квалитета образовања у нашој земљи и да уједно нађемо добар синдикални дијалог са представницима државе и Министарства просвете“, рекао је Шарчевић у Београду на отварању Европске регионалне конференције синдиката образовања.

Он је казао да познаје све аспекте система образовања, јер 37 година ради у образовању, наводећи да ће му то омогућити да са колегама из просвете и Владе Србије пронађе „прави пут“ за изградњу стабилног система са елементима квалитетног образовања.

„Наш предшколски систем образовања треба да значајно повећа обухват деце за рано школовање, јер су деца само у урбаним центрима обухваћена у довољном проценту. Бавимо се израдом новог курикулума за узраст од три до пет и по година“, рекао је министар.

Шарчевић је похвалио прву фазу основне школе оценивши је као „најбољи део образовања“, али је оценио да образовање треба „поправити“ у старијим разредима основних школа, као и целокупно средњошколско образовање.

„Имамо талентоване ђаке, сјајне наставнике“, рекао је министар и додао да треба радити на повећању мотивације наставника, као и на њиховој бољој обуци.

Европска регионална конференција синдиката образовања отворена је данас у Центру „Сава“, а окупила је више од 300 делегата и посматрача из око 130 синдиката образовања из 48 европских земаља.

Тема конференције је јачање синдиката образовања за промоцију квалитетног образовања.

(Новости)

2Comments

  1. gabrijela каже:

    Verbic je imao i nesto naivne casti i zbog toga bio predodredjen da propadne. Iako je i on izgovarao licemerne fraze tipa „i odlucio sam da se zaposlim u prosveti..“. Odlucili bi mnogi, al nemaju partijsku ili zavicajnu vezu… Za razliku od njega, ovaj je potpuno bezcastan i to ne krije. Naime, „osnivac je mnogih skola“ i time se hvali. Probajte, da vidite kako je moguce osnovati skolu. Nema objasnjenja, niti se ko usudjuje da pita, kako i cijim novcem je te skole osnovao. Mozda Cumetovim, ili nekim slicnim? A predstavlja se kao vrhunski autoritet u prosveti. Meni je muka od taloga u prosveti. A onda ispliva ovakav, da potvrdi mucninu.

  2. Božović Vladan каже:

    Verbić je bio mila majka za ovog Šarčevića. Dok je Verbić imao bar trunku svoje volje, ovaj je apsolutni poslušnik one karikature ne čelu vlade.

Top