Home >> Друштво >> Родитељи опрез, дрогирање постало мода

  • Коментари су искључени на Родитељи опрез, дрогирање постало мода
Родитељи опрез, дрогирање постало мода

Због благих казни дилери се брзо враћају на улице

Млади у Београду све више користе наркотике и дрогирају се чим год стигну! Узимање марихуане или синтетичких дрога постало је мода, а родитељи најчешће затварају очи пред овим проблемом, упозоравају оперативци београдске полиције задужени за сузбијање наркоманије, којима због природе посла не смемо објавити имена.

Наши саговорници истичу да је у борби против наркоманије заказало комплетно друштво – од породице, преко социјалних служби, просвете и здравства и да полиција не може сама да се бори против тог проблема.

– Политичари не би требало да причају о проблему наркоманије само пред изборе, већ би требало константно и системски да се боре против ове пошасти – поручује оперативац из групе за сузбијање наркотика.

Деца им „дивна“

Посебно је забрињавајуће, каже он, што родитељи наркомана често лажу сами себе да њихово дете никад не би узело дрогу.

– Родитељи наркомана, али и ситних дилера, у већини случајева живе у илузији како су им деца дивна, васпитана, примерни ученици или студенти, а ови огрезли у дрогу! На тај начин не само да не штите своју децу од последица наркоманије, већ их и подржавају у томе – наводи наш саговорник.

Посебно алармантно је и то што наркомани више не бирају чиме ће се дрогирати!

– Раније смо и ми полицајци могли да учимо од наркомана о неким дрогама које су конзумирали. Улазили смо у станове и у њима, поред дроге, налазили гомилу литературе о наркотицима. Ти наркомани су знали све о производу који су користили. Сада клинци узимају шта год им падне шака! Кад ухапсимо наркомана и питамо га зашто је почео да се дрогира, он само слегне раменима и каже: „Моје друштво то користи… дао ми друг“. Дрога је постала мода међу младима, толико је узела маха. Изузетак је хероин, где број зависника од те дроге стагнира, можда чак и опада, док су синтетичке дроге све „популарније“ међу младима – рекао је наш саговорник.

Београдско тржиште наркотика је, према његовим речима, стабилно и „традиционално“.
– То значи да се цене дроге на улици већ годинама не мењају, изузев једном у случају марихуане. „Традиционално“ је у смислу што у Београду готово да и нема нових дрога, а када се и појаве, немају прођу. Углавном су на тржишту марихуана, хероин, кокаин, амфетамини и МДМА. Једини поремећај цене марихуане на улици био је 2014, након што је албанска полиција упала у село Лазарат (највећи произвођачи марихуане на свету, прим. аут.). Тада је три месеца био хаос на црном тржишту јер је марихуана, која обично кошта од 1.200 до 1.400 евра за килограм, тада коштала између 3.000 и 4.000 евра у набавци – објашњава оперативац.

Улична продаја се, како је рекао, уситнила.

– На улици је већи број мањих, углавном млађих дилера. Организоване групе и даље постоје, али у мањем обиму, јер смо последњих година успели да их притиснемо и склонимо са улице – каже овај оперативац.

Млади почињу да дилују на улици само ради новца, иако ту реално више нема неке велике „зараде“.

– Улични дилер заради 300 до 400 евра месечно, а велики новац зарађује само онај ко је на врху пирамиде. Међу приведенима тренутно има велики број 16-годишњака, а 2016. смо ухапсили и једног 14-годишњака, који је и конзумент. Да године у овом послу нису битне показује и чињеница да је недавно ухапшен и један 60-годишњи улични дилер – рекао је наш саговорник.

Штити их закон

Према његовим речима, велики проблем у склањању дилера са улица је сувише блага казнена политика.

– Ухапсимо дилера, поднесемо пријаву, а за неколико дана га опет видимо на улици. Ако и буду осуђени, добијају симболично мале затворске казне, а и онда унедоглед одлажу одлазак у затвор. Ако и оду на робију, толико се кратко задржавају у затвору да без икаквих проблема настављају „посао“ чим се нађу на слободи. Поготово је блага казнена политика према малолетницима, па их зато и ангажују за диловање – објашњава он.

Хероин дупло скупљи, али у набавци

Грам хероина у уличној продаји већ годинама је око 20 евра, у зависности од чистоће, али цена у набавци је дупло већа него пре петнаестак година.

– Килограм хероина у набавци раније је био 10.000 евра, а сада је између 20.000 и 24.000 евра. И поред тога, улична цена је иста, 20 евра за грам, али дилери миксовањем („сечењем“) дроге налазе рачуницу. Наиме, овде није проблем ни производња ни продаја, већ пренос дроге због доброг рада полиција у Бугарској, Македонији, Грчкој и Србији. Крупни дилери имају велики проблем да допреме дрогу до нашег тржишта. Што се тиче кокаина, онај који стиже у Србију врхунског је квалитета, јер су наши људи „прва рука“ и раде директно са произвођачима. Разлика у цени од 50-100 евра за грам је само у томе у којој мери је „миксован“ – објашњава наш саговорник.

Сваког дана 10 заплена у Београду

Београдска полиција је у првих 11 месеци 2016. имала око 3.000 заплена (десетак дневно) мањих или већих количина дроге. У последње време све је више мини-лабораторија за производњу марихуане. Дилери изнајме стан, набаве апаратуру и гаје индијску конопљу у саксијама. Оперативци кажу да је та марихуана најчешће веома лошег квалитета.

(Информер)

Top