Home >> Образовање >> Расизам у Србији: Подвала Србији

Коментар ФБГ:

„Расизам у Србији још није у потпуности искорењен“: Ни у Француској, ни у Немачкој, ни у САД;

„Албанци су најчешће на удару“: Покојни Брана Црнчевић је још 1977. парафразирао тадашње српске комунисте: “ Исељавање са Космета је углавном заустављено, али га треба још више заустављати“;

Г-ђа Невена Петрушић изјављује „да расизам у Србији није сузбијен“: А у Хрватској и Словенији проблем је решен – тамо су Срби и Роми одлетели у небо;

„ECRI је обавештена о постојању расистичких организација у Србији“: Као и у свим европским државама!

 

Читајте:

(Данас) АУТОР: М. Д. МИЛИКИЋ

Расизам у Србији још није у потпуности искорењен – Роми и Албанци најчешће на удару

Београд – Расистички мотивисано насиље у последњих неколико година говори да расизам у Србији још није у потпуности искорењен. У ноћи између недеље и понедељка нападачи су бејзбол палицама разбили стакла на улазним вратима Исламског центра у Новом Саду, као и излог на просторијама Муслиманског омладинског клуба, а од почетка ове године пријављено је више случајева напада на припаднике ромске националне мањине и њихова насеља.

Према подацима Комитета правника за људска права, у прошлој години пријављено је 80 случајева изазивања расне, верске и националне мржње, од чега је девет особа осуђено, шест на затворске казне, а троје на условне. Такође, пријављено је и шест случајева расне и друге дискриминације, од чега је само једна особа осуђена на условну казну.

Истраживањима показују да је у последње четири године у Србији порасла етничка дистанца према припадницима одређених националних заједница, а највећа је и даље према Албанцима, које 40 одсто испитаника нерадо види као држављане Србије, а чак 70 одсто би одбило да ступи у брак са њима. Нетрпељивост је у великој мери изражена и према Ромима, Бошњацима и Хрватима, а трећина грађана који не припадају овим групама не би желела да им они буду комшије, а већина би се противила и брачној вези са њима.

Невена Петрушић, повереница за заштиту равноправности, каже за Данас да расизам у Србији није сузбијен и да се на његовом искорењивању мора још много радити.

– Поводом ставова и изјава појединих станара зграде у Сврљигу, у коју је требала да се усели Јованка Мацура са петоро малолетне деце после смрти супруга ромске националности, институција повереника за заштиту равноправности покренула је прву тужбу и очекујемо да тај поступак буде окончан у најкраћем могућем року, истиче Петрушићева. Иначе, овој институцији до сада је стигло 310 притужби.

Саша Јанковић, заштитник грађана, каже за наш лист да Србија није земља расизма, али да се он ипак испољава и да његово гурање „под тепих“ није добро ни за државу, ни за грађане.

– Расизам, као појава није доминантан, али не треба потцењивати појединачне ситуације у којима се расизам исказује и оне су можда израженије због лоше економске ситуације, указује Јанковић.

Према његовим речима, на удару расистичких напада најчешће су Роми, за које велики број грађана нема разумевања, а затим следе припадници албанске националне мањине, као и мање верске заједнице које немају статус традиционалних верских заједница, па их грађани услед неразумевања посматрају као секте.

– Међутим, пријављен број расистичких напада није меродаван показатељ. Уверен сам да се тек сваки стоти напад на Роме пријављује, а ни они сами услед неповерења према државним органима не пријављују насиље. Често је у овим случајевима изостала реакција државних органа, па и самих људи из њиховог окружења, што је условило тиме да се они плаше да пријаве атаке на њих, указује Јанковић.

Европска комисија против расизма и нетолеранције (ECRI) објавила је у мају ове године извештај о Србији у коме се истиче да је ЕЦРИ обавештена о постојању расистичких организација у Србији и да, иако су власти изразиле жељу да забране расистичке организације које су регистроване, ниједна од њих још није забрањена.

Top