Home >> Синдикат,Штрајк >> Протест просветара, скраћени часови у 607 школа!

  • Коментари су искључени на Протест просветара, скраћени часови у 607 школа!
Протест просветара, скраћени часови у 607 школа!

У 80 одсто школа настава се одвија нормално

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) ступила је јуче у једнодневни штрајк скраћењем часова на 30 минута у 607 школа у Србији које су чланице тог синдиката.

Од 607 школа у 149 школа је звонило на 45 минута а излазило се након 30 минута.
Чланови тог синдиката окупили су се данас испред Министарства просвете у Немањиној улици у Београду, како би изразили незадовољаство положајем запослених у просвети.

Како су поручили из УСПРС, захтева се повлачење из процедуре нацрта Закона о запосленима у јавним службама, хитно потписивање протокола о зарадама којим ће се плате запослених у просвети подићи на ниво изнад републичког просека и повлачење и измене свих прописа који запослене у просвети месовно остављају без посла.

Наглашавају да је Закон о запосленима у јавним службама њихово велико разочарање.
„Некако се често и можда пре често доносе различити закони, па нисмо ни свесни колико овај може и колико ће, уколико буде усвојен, заиста многе ствари вратити не 10 година, него ко зна колико деценија уназад“, рекла је председница тог синдиката Јасна Јанковић новинарима испред Министарства просвете.

Она је нагласила да чекају да се заврши јавна расправа и да виде како ће изгледати коначан текст закона, а да ће након тога одлучити како даље.
„Тражимо озбиљност, онолику колико смо ми озбиљни када радимо са ђацима. Тражимо конкретне бројке, а не замајавања, биће, неће бити, можда ће бити, да ли ће бити“, нагласила је она и додала да траже суштинске, а не јалове преговоре о свим њиховим преговорима.

Представници синдиката носили су транспаренте на којима је, између осталог, писало: „Платни разреди – превара“ и „Не мењајте лош закон о образовању још горим“…

С друге стране, како је саопштило Министарство, настава у преподневној смени нормално се одвијала у 1.385, односно у око 80 одсто школа у Србији.
Како се наводи у саопштењу, то су показали подаци школских управа прикупљених од директора школа од 1.751 установе основног и средњег образовања у Републици.
У само 189 школа сви наставници су се одазвали позиву једног синдиката и нису одржали први час, или су часове скратили на 30 минута, додаје Министарство просвете.
Како се додаје, у 177 школа само поједини наставници нису одржали први час или су скратили трајање наставе.

(Курир)

Top