Home >> Саопштења >> Просветни радници срушили платне разреде?

  • Форум
  • Коментари су искључени на Просветни радници срушили платне разреде?
Просветни радници срушили платне разреде?

Форум београдских гимназија сматра да је председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, гостујући на Радио телевизији Србије потпуно неосновано оптужила синдикате просвете за одлагање платних разреда очигледно покушавајући да оправда неспремност Владе за имплементацију истих. 

Просветни синдикати су током претходних месеци активно преговарали са представницима Владе Србије у намери да издејствују што праведније платне разреде за запослене у образовању. Нико од учесника у преговорима ниједног тренутка није тражио да се одустане од платних разреда премда су то могли учинити истог тренутка када је постало јасно да предложеним законом неће бити обухваћена јавна предузећа чиме је сам закон у великој мери постао бесмислен.

Форум београдских гимназија подсећа премијерку и јавност да су просветни радници и током претходних година позивали на увођење платних разреда, те да су они били део споразума којим је окончан претходни велики штрајк 2015. године, али да је тај споразум подразумевао да платним разредима буду обухваћена  јавна предузећа и владине агенције како би се увео праведнији систем плата у јавном сектору.

Форум, такође, подсећа да се упркос некој врсти договора постигнутог у октобру који је углавном био наметнут од стране представника Владе Србије, догодило да су они који су били задужени за израду платних разреда одложили њихово увођење а на изненађење свих запослених у просвети.

Упркос премијеркеном ставу, Форум сматра да ће госпођица Брнабић тешко убедити јавност да просветни синдикати имају толику моћ којом би могли срушити цео систем платних разреда. Зато смо склонији утиску да је оптужујући синдикате просвете за одлагање платних разреда заправо премијерка Брнабић само покушала да сакрије своју и неспособност својих министара за увођење истих.

Top