Home >> Образовање >> Пробно тестирање за мале матуранте у петак и суботу

  • Форум
  • Коментари су искључени на Пробно тестирање за мале матуранте у петак и суботу
Пробно тестирање за мале матуранте у петак и суботу

Школе у Србији већ од данас могу да преузму задатке за пробно тестирање малих матураната које је заказано за 7. и 8. април

БЕОГРАД – Школе у Србији већ од данас могу да преузму задатке за пробно тестирање малих матураната које је заказано за 7. и 8. април.

Осмаци ће у петак решавати задатке из математике од 12 до 14 сати, тест из матерњег језика предвиђено да се ради у суботу од девет до 11.30, а након паузе од пола сата почиње комбиновани тест са питањима из историје, географије, биологије, физике, хемије.

Руководилац Центра за испите Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Драгана Станојевић каже да су тестови заштићени, а школе ће моћи да их преузму тек пошто унесу шифру. Сваки тест има по 20 непознатих задатака.

„Циљ пробног тестирања је да се види колико ученици знају, да се упознају са начином тесирања, да ученик види у чему је добар, а шта није савладао…, како би се што боље припремио за малу матуру“, каже Станојевић.

Пробно тестирање мале матуре радиће се, осим на српском и на седам језика националних мањина – мађарском, албанском, босанском, румунском, русинском, словачком и хрватском.

„Тест из математике и комбиновани тест биће исти за све ученике, док ће тест из матерњег језика бити различит, јер сваки језик има своје специфичности“, каже Станојевић.

Завршни испит за мале матуранте заказан је за 14.,15. и 16. јун. Првог дана радиће се тест им матерњег језика, другог тест из математике, док је за трећи дан заказан комбиновани тест.

(Новости)

Top