Home >> Образовање >> “Препакована” мрежа школа у Београду

  • Коментари су искључени на “Препакована” мрежа школа у Београду
“Препакована” мрежа школа у Београду

У предшколским установама 1.800 нових места, спајање више стручних школа, рационализација запослених. Родитељи против

Прашина коју су подигле незваничне информације у појединим медијима у вези са новим распоредом мреже школа који предвиђа спајање одређеног броја основних и средњих школа у престоници како би се створило више места за децу у предшколским установама, не спушта се ни након данашње конференције за медије министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића и градоначелника Београда Синише Малог.

Радна група Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Града Београда изашла је у јавност са првим предлозима. Међутим, како је назначио министар Шарчевић тај предлог још није дефинитиван и постоји могућност да ће доћи до неких измена у договору са запосленима.

– Ова прича није коначна, ово је први пресек, који мора да се направи због плана уписа за средње образовање објаснио је министар.

Највећа промена је што ће се слободан простор у основним школама преуредити за потребе предшколских установа у којима постоје дугачке листе чекања за упис због недостатка простора. Биће затворена школа “Стари град” због малог броја ученика који ће бити размештени у друге школе, док ће се овај простор уступити Спортској гимназији.

– Оне основне школе које имају пуно слободног простора ипак нисмо хтели да спајамо да не би правили невоље и иритирали родитеље, већ смо одлучили да допунимо тај празан простор тако што ће анекс зграде постати предшколска установа – најавио је министар.

Градоначелник је додао да ће се на овај начин створити нешто више од 1.800 места за предшколце који су сада на листи чекања која броји преко 5.000 деце.

sarcevic i mali

Више промена има у мрежи средњих стручних школа где се уводи модел прављења средњошколских центара спајањем неколико школа блиских струка. У оквиру овог модела предвиђено је спајање Техничке школа Нови Београд, Политехнике и Техничке школе „Змај“ на Новом Београду које ће даље функционисати под називом Политехника а настава ће се одвијати у Техничкој школи и Техничкој школи „Змај“, образовни профил Златар из Политехнике премешта се у Техноарт, док ће простор који је Политехника до сада користила бити уступљен предшколцима и музичкој школи “Станислав Бинички”. Када буде завршено реновирање Графичке школе, школске 2018/2019 године, планирано је да тај простор буде препуштен Политехничкој школи.

Техничка школа Железник постаће део Машинске школе „Радоје Дакић“ у Железнику где ће се такође сместити и Завод за урбанизам и Завод за изградњу Града.

Решење за Биолошки факултет

Спајају се и грађевинско-техничка школа „Бранко Жежељ“ и Грађевинска школа на Звездари које ће даље радити под једним називом Грађевинско техничка школа „Бранко Жежељ“, део простора ће делити са Техноарт школом, а министра Шарчевић рекао је да би у будућности и ова школа могла да им се припоји. Планирано је и спајање школе за дизајн текстила са Техничком школом за дизајн коже.

У сегменту високог образовања утврђено је да бројним факултетима недостаје простор а овим планом предвиђа се решење једино за Биолошки факултет, који већ деценијама нема своју зграду а сада ће му бити уступљен простор Урбанистичког завода у Палмотићевој улици, надомак Ботаничке баште где ови студенти често имају праксу, док се предвиђа пресељење Урбанистичког завода у Раковицу.

На листи чекања су још и Географски факултет, Факултет за безбедност, ЕТФ, Природно-математички факултет и ФОН.

Осетљивије питање биће премештање деце са посебним потребама из специјализоване интернатске школе “Радивој Поповић” у Земуну у школу истог типа “Стефан Дечански” која се налази у Железнику. Најављено је адаптирање дворишта ове школе и прилагођавање за децу са посебним потребама. Удружења родитеља ове деце већ се бунила против овакве одлуке.

Негодовања има и међу ученицама појединих школа које чекају промене, па су се тако ђаци Политехничке школе окупили са својим наставницима јуче испред Старог двора, где се одржавала конференција за медије, да мирним протестом укажу на незадовољство због предложеног решења за њихову школу. Један од наставника рекао нам је да му се већ шест ученика пожалило да ће променити школу уколико се овакав план и спроведе.

– Они су шокирани, кажу да неће да се мешају са другим школама јер они имају лошу репутацију, а наша деца су заиста фина – истиче наставник Крњајић из Политехничке школе.

Ипак, стиче се утисак да су најзабринутији наставници и директори, јер припајањем двеју или више школа за неке од њих неће бити места. Министар је објаснио да ће се тако рационализовати број запослених, којих свакако у просвети има превише, а да ће се изабрати најбољи кадар и најбољи менаџмент о чему ће лично он одлучивати.

Нова места за вртиће 

За потребе предшколских установа биће издвојени простори у следећим основним школама: „Ратко Митровић“ и „Ђуро Стругар“ на Новом Београду, „Стефан Немања“, „Војвода Мишић“, „Радојка Лакић“ и „Исидора Секулић“ на Савском Венцу, „Јован Цвијић“ на Палилули, интернат школе „Радивој Поповић“ у Земуну, школа 1300 Каплара на Звездари као и део простора средње Грађевинске школе на Звездари.

(Данас)

Top