Home >> Друштво,Штрајк >> Одржан штрајк упозорења на РТВ

  • Коментари су искључени на Одржан штрајк упозорења на РТВ
Одржан штрајк упозорења на РТВ

Синдикат Независност РТВ одржао је у среду једносатни штрајк упозорења, захтевајући враћање „незаконито отетих“ 10 одсто са плата запослених у РТВ и заснивање сталног радног односа за скоро 200 људи који су ангажаовани преко посредничке агенције, иако годинама раде у тој кући, јавља портал Аутономија.

Повереник Синдиката Независност у РТВ Дарко Шпер објашњава да су „разлози за штрајк економске природе“.

„Скинуто нам је 10 одсто са плата одлуком Владе Србије, а нисмо успели да нађемо законско решење које би то оправдало у нашем случају. Стога сматрамо да је то незаконито и тражимо да нам се врати сав одузет новац ретроактивно“, поручио је Шпер.

Синдикат је од пословодства затражио и потписивање споразума о динамици исплате тих 10 одсто, повећање зарада кроз измену колективног уговора у РТВ за поједине категорије запослених, као и повећање износа за топли оброк и регрес.

Шпер је рекао да су представници штрајкачког одбора у уторак примљени на разговор код заменика генералног директора РТВ Јожефа Kлема, али да се на том састанку руководство РТВ изјаснило да није надлежно за захтеве штрајка, осим када се ради о повећању регреса и топлог оброка радницима.

strrtv

„Обећано је да ће већ следеће недеље недеље руководство изаћи са предлогом повећања ове две ставке. Kако је речено, остали захтеви неће бити решавани са послодавцем, јер је то, како су нам рекли, питање за Владу Србије. Ако је тако, онда ћемо са њом и преговарати”, најавио је Шпер.

Штрајк у РТВ подржали су представници синдиката Независност Српског народног позоришта и покрајински одбор синдиката Независност.

(Данас)

Top