Home >> Друштво,Образовање,Упис >> Одбор за образовање о старим студентима

Одбор за образовање о старим студентима

 

Хоће ли бити продужен рок за дипломирање академцима који су студије уписали по ранијим прописима

 

Одбор за образовање о старим студентима

 

Наредна седница Одбора за образовање и науку Скупштине Србије највероватније ће бити посвећена петицији старих студената, који траже продужење рока за дипломирање после 30. септембра, изјавио је за Данас Муамер Зукорлић, председник Одбора, напомињући да термин одржавања седнице још није познат.

И док челници актуелног сазива Министарства просвете поручују да нових рокова неће бити, из редова владајуће Српске напредне странке стижу другачија мишљења.

Заменик председник скупштинског Одбора за образовање Љубиша Стојмировић каже за Данас да посланичка група СНС у парламенту није разговарала о поменутој иницијативи, али да је његов лични став да старим студентима треба продужити рок за окончање студија. Стојмировић сматра да „ниједна власт и ниједно Министарство просвете не сме да се одрекне 20.000 младих људи и да им уништи каријеру“. Каже и да то што говори помоћник министра просвете Милован Шуваков јесте у складу са садашњим законом, али да је „лакше променити закон него нанети штету студентима“.

– Овде није реч о пет или 10 људи, помиње се чак цифра од 30.000 студената. То је читав један град и мој став је да им треба омогућити да заврше студије по програмима по којима су их уписали. У том тренутку није било никаквог законског ограничења колико им студије могу трајати. Толико тога је уништено, претходних деценија је 100.000 високообразованих напустило земљу, само нам још фали да направимо штету овим студентима. Разговарао сам са њима, има ту добрих студената са високим просецима којима је до краја остало један или два испита – истиче Стојмировић.

Он потврђује да је у Скупштину Србије стигла петиција старих студената и да је на прошлој седници Одбора за образовање са страначким колегом Марком Атлагићем покушао да наметне ту тему, али да је председавајући Муамер Зукорлић рекао да би томе требало посветити посебну седницу. Ни Стојмировић не зна када би седница могла да буде одржана.

Јанков: Закон мора да се поштује

Ратко Јанков, члан скупштинског Одбора за образовање из Покрета Доста је било, каже да је његов лични став да се закон мора поштовати. „Ако је одлука донета, треба да се поштује, у супротном би ново продужење рока за дипломирање био директан удар на систем. Старим студентима неће бити забрањено студирање већ ће морати да се пребаце на нове програме“, оценио је Јанков, иначе универзитетски професор. Став посланика ДС, чланова Одбора за образовање, јуче нисмо успели да добијемо.

Став Министарства просвете одавно је познат, а помоћник министра за високо образовање Милован Шуваков јуче је поновио да неће бити продужења рока за завршетак факултета старим студентима и да ће они који не дипломирају до 30. септембра, а желе да наставе студије, морати да упишу нове студијске програме. Шуваков је навео да „стручна јавност нема дилеме да је дошло време да се подвуче црта“ и додао да је „из угла студената продужење рока можда оправдано, али да су високошколске установе административно оптерећене старим програмима и да је факултет у проблему ако мора да држи старе програме“.

С друге стране, Љубиша Стојмировић сматра да стари студенти никоме не праве штету, да плаћају обнову године и да им се „дебело“ наплаћује накнада за излазак на испите, негде чак и скупља од обичне пријаве испита.

Стари студенти уздају се управо у подршку владајуће СНС, али и чињеницу да се Закон о високом образовању свакако мора мењати до почетка нове академске године, јер болоњци траже да 48 бодова и даље буде услов за буџетски статус. Додатну наду уливају им спекулације да за актуелно руководство Министарства просвете неће бити места у наредној влади.

 

(„Данас“)

Top