Home >> Синдикат >> Неспорна репрезентативност СРПС-а

Неспорна репрезентативност СРПС-а

Конгрес Синдиката радника у просвети Србије (СРПС) биће одржан крајем септембра и на њему ће бити изабрано ново руководство.
Очекује се да тиме буде стављена тачка на вишемесечни раскол међу актуелним руководством те синдикалне организације, односно међу оснивачима СРПС-а – Слободаном Брајковићем (и његовим Синдикатом образовања Београда) и челницима Независног синдиката просветних радника Војводине (НСПРВ).

Ова тема актуелизована је последњих дана тврдњама неких челника НСПРВ-а да их Брајковић не представља у преговорима са Владом, на шта још увек актуелни председник одговара да он „представља СРПС и све школе које су његове чланице, укључујући и оне из НСПРВ-а“. Додаје да је пре неколико дана добио решење Вишег суда, који је одбио захтев НСПРВ-а за увођење привремених мера.

И једна и друга страна за Данас тврди да репрезентативност СРПС-а није доведена у питање због вишемесечног спора.

– Ми нисмо изашли из СРПС-а и нећемо га напустити без борбе, а репрезентативност може бити угрожена само ако нас избаце. Формално, Брајковић у преговорима представља и НСПРВ, али ја лично не признајем његов легитимитет – каже за Данас Душан Кокот, потпредседник НСПРВ.

Брајковић, с друге стране, каже да су школе из Војводине и даље чланице СРПС-а, а да се „руководство НСПРВ-а само избацило тиме што је самоиницијативно ушло у Независни синдикат јавних служби, чији статут предвиђа да не могу бити у две централе“. Он каже да ће на септембарски конгрес бити позвани сви чланови СРПС-а, укључујући и НСПРВ и потврђује раније изнет став да се неће поново кандидовати за председника. Објашњава и да је одржавање конгреса пролонгирано до јесени због болести једног члана Председништва, са чим се, тврди, сагласио и НСПРВ.

Како је наш лист писао, до раскола међу оснивачима СРПС-а је дошло још прошле године, након одржавања седнице Републичког одбора на којој је промењен Статут, чиме су и придружени чланови добили једнака права и обавезе као и оснивачи. НСПРВ тврди да је том седницом извршен пуч и не признаје одлуке Председништва, док Брајковић каже да је све урађено у складу са прописима. Сукоб је завршио подношењем међусобних тужби чији се расплет још увек чека.

Top