Home >> Окружење >> Ученици у фебруару организован поправни испит из историје и то седми пут

  • Форум
  • Коментари су искључени на Ученици у фебруару организован поправни испит из историје и то седми пут
Ученици у фебруару организован поправни испит из историје и то седми пут

Иако је и друго полугодиште већ одавно почело, двоје загребачких ученика још није положило поправне испите од прошле године. Но не морају журити, јер кад год их положе, могу уписати идући разред иако тренутно не иду на наставу.

Барем тако тумачи хрватско министарство просвете (Министарство знаности и образовања)

– Не постоје законске препреке да ученик у фебруару упише виши разред. Сматра се да је ученик стекао услове за похађање следећег разреда позитивним успехом претходног разреда – стоји у одговору министарства на упит који су министарству упутили новинари хрватског портала 24 сата.

Ученица загребачке Горњоградске гимназије (подаци познати редакцији) прошле недеље је требала седми пут изаћи на поправни испит из историје, но испит је, како сазнаје 24 сата одложен.

– Отац је дошао и рекао како је његова кћи све научила, али јој он не допушта да одговара док год сам ја у комисији – изјавио је њен професор Јосип Тичић.

Инспекцијски надзор траје

Из министарства кажу да се разлози и начин полагања разредних и предметних испита утврђују статутом школе. Међутим, додају да је у Горњоградској гимназији инспекцијски надзор у току па не могу откривати детаље случаја.

Ако ученик због болести или другог оправданог разлога не приступи поправном или разредном испиту у прописаним роковима, додају, школа му је дужна омогућити полагање испита након престанка разлога због којег није приступио испиту.

Ипак, не објашњавају како је могуће да ученик који није одслушао цело једно полугодиште упише нови разред. На питање да  појасне како ће ученици надокнадити пропуштено градиво, дали су штури одговор:

– Ученици о којима је реч надокнађују градиво које нису слушали, а за исто школа може организирати и допунску наставу – кажу у Министарству.

Иако у Закону стоји да се ученику утврђује негативан успех ако у прописаним роковима није положио поправни испит и да такав ученик понавља разред, из министарства су нам појаснили да се “рокови који су законом или другим прописом регулисани односе на редовно стање, рад и поступање школских установа”. Ко и кад утврђује да је реч о ванредној ситуацији, а не редовном стању, из министарства нису  појаснити.

Извор: 24 сата

Top