Home >> Друштво,Слајдер >> Министар просвете узима метлу у руке

Министар просвете узима метлу у руке

Шарчевић: Кад „почистимо“ све што је скривено, биће места за 2.000 нових наставника

Директори на разне начине прикривају више од 2.000 запослених у школама. Анализом 40 одсто школа открили смо 900 људи ангажованих уговорима на два месеца, који им се продужавају, а да у исто време имамо технолошке вишкове који седе код куће и примају плату. И још кад тај који је на уговору оде на боловање, ангажују замену, па се за једно место из буџета плаћају три човека. Просветни систем је био труо до граница које не могу да се наслуте и зато је потребно да га потпуно реформишемо – рекао је Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

У интервјуу за „Новости“, на питање како је могуће да Министарство не зна колико наставника треба да ради у школама, Шарчевић је рекао да је до оваквог стања дошло манипулацијама унутар школа и „кад би казнио сваког директора за овакве прекршаје пола би морао да смени“.

– Прикривањем радних места и фингирањем броја одељења, али пре свега забраном запошљавања створена је армија од 18.000 људи у просвети који раде на одређено. У школама се манипулише бројем ученика и формира више одељења како би сачували радна места. Дешава се да позајмљују децу из суседних школа како би приказали већи број. Послаћемо им још једно упозорење у јануару, да озбиљно схвате законске обавезе – рекао је министар.

Један од аргумената за измену пакета просветних закона био је и то да министар нема могућност да заустави самовољу директора и да их смени. На питање да ли је почео да примењује нова овлашћења, Шарчевић је рекао да је реаговао највише у случајевима оних који нису желели да оду у пензију.

– Било је око 800 људи који нису хтели да иду у пензију, а међу њима 300 директора школа. Послали смо им допис и око 60 одсто је послушало. Писали смо секретарима школа, а сада проверавамо случај по случај. Због прикривања колега спремних за пензију сменићемо 15 директора, а због насиља у установама три директора школа и једног директора предшколске установе.

Он је додао и да ће после много година, бити конкурса за нова запошљавања у школама.

– Већ током другог полугодишта, када „почистимо“ све што је скривено, ослободиће се део радних места, а верујем да ће до септембра бити места за око 2.000 нових кадрова – рекао је Шарчевић.

На питање које кораке предузима просвета у случајевима насиља у школама, које је претходних недеља учестало, он је навео да ће „сви случајеви добити епилог“.

– Сменили смо два директора у Чачку, јер нису хтели да смене наставника педофила. У Неготину ћемо сменити директора, а наставник оптужен за сексуално узнемиравање ученица је суспендован и привремено му је одузета лиценца, до окончања суђења. Насиља нема више него раније, само што сада школе не смеју ништа да прикривају – каже министар.

Шарчевиће је додао да мањак инспектора онемогућава детаљну проверу, поготово школа које се отварају по канцеларијама и становима.

– Требало би да имамо 2.000 инспектора да тај проблем одмах решимо, а имамо их 27, од којих десет не ради добро, а бар десет је било у договору са тим школама да добију лиценце. Људи који су им гледали кроз прсте седе у Министарству просвете, а ја сам их открио и сменио. Даћемо свим приватним школама рок од шест месеци да пронађу одговарајуће просторе за рад. Ако то не испуне, одузимаћемо им лиценце – рекао је он.

Имајући у виду да су на листи проблема у чије се решавање укључило Министарство просвете и докторати које Комисија за акредитацију оспорава, Шарчевић је рекао да има много притужби о корупцији на свим нивоима, и да чека мишљење европских правника.

– Сачекаћемо и мишљење европских експерата, мада смо већ добили мишљење владиног Секретаријата за законодавство да је незаконито све што су у том случају радиле Комисија за акредитацију и Национални савет за високо образовање. Неко ће морати да одговара за то и, ако буде елемената, предаћу случај тужилаштву. Због њихових одлука 1.600 оштећених доктора наука могло би да тужи државу – каже он.

ПЛАТЕ ИСТРАЖИВАЧИМА НИСУ УГРОЖЕНЕ

– До краја месеца биће расписан конкурс за нови циклус финансирања науке. Плате истраживачима нису угрожене, јер ће постојеће финансирање бити продужено на још неколико месеци. За неколико дана биће исплаћено и 475 милиона динара директних материјалних трошкова истраживачима. Тај новац касни због принудне наплате по судском спору из 2009. године – закључио је министар Шарчевић.

(Блиц)

Top