Home >> Лични став >> Матуранти плeсали кадрил

  • Коментари су искључени на Матуранти плeсали кадрил
Матуранти плeсали кадрил

Краљево – Матурантски плес је почео да се одржава у Србији 2005. године а први град који се прикључио овом пројекту Плесног савеза Словеније био је град Краљево.

Сви матуранти плешу исту кореографију, уз музику Јохана Штрауса „Слепи миш“, а музика се најчешће емитује преко сателитског радија и сви европски градови плешу у исто време тачно у подне. На основу тога, матуранти ће покушати да оборе Гинисов рекорд за најмасовнији симултани плес који је постигнут 2011. године (33.202 плесача).

На велико задовољство окупљених, овогодишњи плес на Тргу српских ратника, испред Милутина, одржан је по сунчаном времену (и без неизоставне кише која је годинама вредно красила ову манифестацију). Расположене, насмејане и лепше и од временских прилика, матуранте је пре игре традиционално поздравио гласноговорник (не)прилика у којима животаримо, драги градоначелник наш (који се из неутврђених разлога није обратио окупљенима на истом тргу само два дана раније, можда стога што нису плесали већ протестовали). Разредне старешине, и све особе одговорне за образовање и васпитање разигране омладине, политичари су уредно пре надахнутог обраћања одстранили са бине. Говор су, хтели не хтели, чули и сви окупљени, а број оних који не плешу, из године у годину је све већи, док истовремено број одељења у краљевачким школама, незаустављиво опада.

Плес је и ове године, након добро увежбаних корака, завршен у нешто опуштенијој атмосфери, уз већ неизоставне бакље и носталгичне звуке и стихове из (лепших?) прохујалих времена. На овај или онај начин, још увек са осмехом “Игра рокенрол цела Југославија”, истовремено, уиграно, задовољно. Истом нумером завршиће се и матурско вече које је за овогодишње свршене гимназијалце заказано за петак, 25. мај (још један битан датум у поменутој бившој заједничкој држави). С обзиром да се негде у међувремену тај празник затурио, а нови Дан младости (нити било који други дан посвећен младима коју су будућност наша), нисмо нигде пронашли (нисмо га ни тражили?), једно велико хвала братском Плесном савезу Словеније. И наравно, свим матурантима (не само из мог одељења), желим безбрижне студијске године и успешну каријеру. Још кад би остали овде, али о томе само они одлучују, или…

 

Текст и фотографије: Јован Павловић

Top