Home >> Образовање >> ЛИПКОВСКИ ОДЛАЗИ? Предложена смена председника НПС-а

  • Коментари су искључени на ЛИПКОВСКИ ОДЛАЗИ? Предложена смена председника НПС-а
ЛИПКОВСКИ ОДЛАЗИ? Предложена смена председника НПС-а

За новог председника Националног просвета савета предложен Милибор Саковић

Скупштински Одбор за образовање, науку и технлошки развој предложио је данас парламенту да смени Александра Липковског са места председника Националног просветног савета, као и да га разреши чланства у том телу.

Иницијативу за разрешење Липковског поднели су чланови одбора из владајуће коалиције због, како су навели, неажурности у раду тог тела, а за његову смену гласали су и чланови одбора из реда опозиције из ДС и ЛСВ.

Одбор је предложио да се за новог председника Националног просвета савета изабере Милибор Саковић, члан тог тела.

У расправи о смени Липковског, члан одбора из СНС Владимир Орлић рекао је да су се испунили сви законски услови за смену Липковског јер савет није усвојио више правилника и није дао мишљење на те предлоге због чега су истекли сви рокови и морало је да реагује ресорно министарство.

Орлић је одбацио наводе опозиције да смена Липковског има било какве везе са новим законом о основама система образовања и васпитања, и истакао да нису тема компетенције Липковског и његове изјаве у јавности, него његово непоступање као председника савета.

Члан одбора из СНС Марко Атлагић је рекао да није чудо што се предлаже разрешење Липковског јер савет није донео 10 правилника пре свега због, како каже, Липковског за кога је навео да је кочио унапређење система образовања.

За Атлагића је, како каже, био шок што се Липковски противио увођењу информатике у школе.

Александра Јерков из ДС, најављући да ће подржати смену Липковског, рекла је да је својевремено молила да се Липковски не изабере за председника тог савета, те да је упозорила да је реч о човеку са ретроградним идејама у образовању.

Јерков је, међутим, навела, да разлог за смену Липковског није неажурност, како је то образложено, него то што је тражио да министар просвете Младен Шарчевић прекине рад на, како је навео, “скандалозном” нацрту закону о основама система образовања и васпитања и што тај савет није био сагласан са правилницима које је предлагало министарство.

Срђан Ного из Двери, који није члан одбора а који је присуствовао седници, сагласио се са Јерков да су прави разлози за смену Липковског критике на нови закон који припрема Министарство просвете и навео да је Липковски засметао јер има храбрости да каже свој став.

Образлажући предлог за избор новог председника Националног просветног савета, Владимир Орлић је навео да је предложен избор Милибора Саковића како би се обезбедио континуитет у раду тог савета, који сада нема заменика председника јер му је истекао мандате.

Приликом гласања о том предлогу Јерков из ДС и Олена Папуга из ЛСВ биле су уздржане.

Јерков је рекла да не може да гласа о том предлогу јер не зна ко је Саковић, Папуга је негодовала што тај предлог није раније упућен посланицима, него се износи на самој седници, док је Ного оценио да је то доказ да се “нешто иза брега ваља”.

Атлагић је навео да је Саковић врсни педагог који добро пизнаје образовање и васпитање, а поседује и менаџерске способности.

– Ове карактеристике гарантују да ће добро водити савет – каже Атлагић.

На седници, члан одбора Фатмир Хасани из ПДД предложио је да то скупштинско тело једну од наредних седница одржи у Бујановцу, наводећи да одржавање седница ван парламента, као недавно у Црној Трави, омогућава посланицима да имају јасну слику о образовању на терену.

(Блиц)

Top