Home >> Образовање,Синдикат >> Ковач: Због чега је СРПС био против

Наш чланак „Синдикални скандал: УСПРС и СОС оштетили запослене у просвети“, а који се тиче законске измене по којој наставници који испуне 40. година стажа МОРАЈУ да иду у пензију (за разлику од свих других запослених у овој држави), изазвао је жучне полемике на Facebooku. У тим полемикама посебно је био ревностан наш колега из Крагујевца Г. Милан Јевтић, који је у УСПРС до скора  водио ресор за образовање. Претпостављамо да је он и иницирао овај предлог УСПРС, по својој функцији, или га је спровео на иницијативу својих колега из руководства УСПРС, па је сасвим логично што он такав предлог сада и брани.

Међутим, проблематично је како Г. Јевтић покушава да објасни исправност ове измене закона. Могуће је да је он, бранећи став УСПРС, успео да донекле „замути воду“, како би читаоци и дискутанти што мање препознали размере овог проблема.

Знамо да ће проблем ескалирати 1. септембра 2013, када се пар хиљада наших колега буде освестило решењем о пензионисању. Мислимо да је обавеза ФБГ (као колективног члана СРПС) да ову тему до тада (а и од тада) потпуно појасни колегама.

За данас, наводимо саопштење НСПРВ-а, тј. његовог генералног секретара Хаџи Здравка М. Ковача, које је он написао пре месец дана:

 

3Comments

 1. Mila каже:

  To znači da će neki otići u penziju sa 62, 63 godine jer imaju 40 godine radnog staža,a neki će ostati do 66 godina jer nemaju 40 god. radnog staža. Ovi drugi imaju sreću pa su rodjeni u septembru i mogu da izguraju celu školsku godinu. Ima li tu neke logike??

  • Tиосав каже:

   У пензију иде онај који има било који од ова два услова : 40 година стажа ИЛИ 65 година живота.
   Читајте пажљивије и са разумевањем !

 2. гром каже:

  ‘Ајд’ још једном: што се просветарски закони уопште баве темама који регулишу други закони!? И хоће ли синдикати једном да се изборе за просветарске законе у којима неће бити кукоља!?

Top