Home >> Друштво >> Казна за лажне дипломе

  • Коментари су искључени на Казна за лажне дипломе
Казна за лажне дипломе

Дејан Поповић: Нико нема право да говори о исходу акредитационог процеса за факултете

Свих 18 државних и приватних универзитета добиће до краја месеца јединствене елементе кодекса етичког понашања, који ће бити обавезујући и према ком ће морати да казне своје запослене или студенте ако су плагирали радове, лажирали резултате истраживања, неетички се понашали према колегама… Национални савет за високо образовање већ на првој наредној седници требало би да усвоји Основе кодекса академског интегритета.

Када овај документ ступи на снагу, сви универзитети мораће да га поштују, најављује за „Новости“ проф. др Дејан Поповић, председник Националног савета за високо образовање. За основ овог кодекса послужили су слични документи Универзитета у Београду, оксфордског и других угледних светских универзитета.

– Кодекс дефинише понашања која представљају кршење етичког понашања, као и процедура како поступати према кривцима, припадницима академске заједнице – објашњава проф. Поповић за „Новости“:

– Кршења се односе на плагијате, злоупотребе, кривотворења резултата емпиријских истраживања, неетичко понашање према колегама, наставника према студентима и обрнуто.

Проф. Поповић објашњава да је овог месеца ступио на снагу и Правилник о минималним условима за избор у звања наставника, који такође сада морају да поштују сви универзитети, како државни тако и приватни. Ови стратешки документи, наглашава, треба да допринесу повећању квалитета високог образовања. Трећа стратешка ствар која треба да допринесе квалитетнијем високом образовању, најављује наш саговорник, биће усвајање нових стандарда за акредитацију.

Управо питања акредитације појединих факултета и универзитета у рукама су Националног савета за високо образовање. Када Комисија за акредитацију (КАПК) одбије да изда акредитацију, установа може да се жали Националном савету за високо образовање.

Национални савет ће на наредној седници одлучивати и о 21 предмету са жалбама на одлуке КАПК, које је упутио Универзитет у Новом Пазару Муамера Зукорлића. Зукорлић, уједно и председник скупштинског Одбора за образовање, најавио је недавно да ће његов универзитет добити акредитацију.

– Мишљења сам да ниједна инволвирана страна не би требало да говори о исходу акредитационог процеса, пре него што се он оконча. Зато бих се уздржао од давања коментара поводом садржине изјаве председника скупштинског Одбора за образовање – каже Поповић.

Он објашњава да је од 21 предмета, осам стигло у поновљеном жалбеном поступку на одлуку претходног сазива Националног савета. Наиме, КАПК није акредитовао те студијске програме новопазарског универзитета, па су се пре 3-4 године жалили Савету, али су и ту одбијени. Успут је Савет, како објашњава проф. Поповић, направио низ процедуралних грешака, због чега је Зукорлићев универзитет поднео тужбе Управном суду. Тужбе су због таквих пропуста усвојене, а предмет поново враћен Националном савету да се изјасни. Осим тих осам, ту је још и 13 нових предмета, тј. жалби јер су одбијени у последњем циклусу акредитације.

– Ово су чињенице, а не бих даље коментарисао како ће Савет да одлучи. То зависи од тога како ће чланови, најугледнији припадници академске заједнице, да гласају – наглашава он.

Поповић додаје да је случај Универзитета у Новом Пазару компликован и да би Министарство просвете требало да проучи како је могуће да неко до данашњег дана ради са привременом дозволом издатом 2003, а да није пронађено решење да се студијски програми (осим два) акредитују.

Национална матура

Представници Националног савета учествују у изради концепта националне матуре. Она треба да замени пријемне испите и омогући да након јединственог тестирања кандидати могу да конкуришу на више факултета истовремено.

– Србија и БиХ су једине земље у Европи које немају државну матуру. Не очекујем отпоре на универзитетима – сматра проф. Поповић.

(Новости)

Top