Home >> Синдикат,Штрајк >> Јанковић: Закон о платама као кад ученик промаши тему

  • Коментари су искључени на Јанковић: Закон о платама као кад ученик промаши тему
Јанковић: Закон о платама као кад ученик промаши тему

Илић: СОС је донео одлуку да уђе у штрајк и захтева да плате у образовању морају бити подигнуте за 22,1 одсто

Председница Уније синдиката просветних радника Јасна Јанковић је у Новом дану упоредила Закону о платама у јавном сектору са нечим што се, како каже, код професора књижевности зове промашена тема – како год да напишете леп састав, кад промашите тему оцена је увек недовољан један.

– Много хвале закон, али је он суштински промашио тему. Он везе нема са платним разредима, нити квари нити поправља било чији материјални положај, већ само на другачији начин уређује радно правни статус који је већ уређен Законом о раду – сматра она.

Јанковићева тврди да закон просветне раднике третира „као бића нижег реда у јавном сектору“.

– Показује тенденцију централизације читавог система, како у Закону о основама система образовања и васпитања који је ушао у Скупштину, тако и у другим елементима јер ће вас директор, ког је поставио министар, оцењивати како сте радили. Дакле, директор који нема одговорности према колективу него само према министру који га може разрешити – објашњава она, додајући да је протест испред Владе Србије, који је заказан за 28. септембар, наставак протеста од 1. септембра кад су часови били скраћени на 30 минута, али да ће сад бити поптпуна обустава наставе:

– Ми с министарством водимо јалове разговоре, тамо се изјадамо једни другима – министар каже мени су руке везане, ми кажемо да нисмо тиме задовољни…

ilic

Валентина Илић из Синдиката образовања Србије подсећа да је синдикат тражио да активно учествује у одређивању платних разреда и група.

О бојкоту наставе у школи у Земуну

Говорећи о дешавањима у Основној школи „Светозар Милетић“ у Земуну у којој траје бојкот наставе због одлуке о смени директора, Јанковићева каже да је једина добра вест одговорност родитеља и свест да је важно у коју школу иде њихово дете и ко ће му предавати, а да није добро то што министар мисли да то није његов проблем. Наташа Дудук, мајка два ученика која се укључила у програм Н1, каже да Савет родитеља тражи да министар Младен Шарчевић повуче одлуку о смени директора док Управни суд не одлучи да ли је било кршења закона. „Наша реакција на смену је последица чињенице да је школа добра, да су родитељи задовољни и да постоје добри међуљудски односи“, каже она.

(Н1)

Top