Home >> Друштво,Слајдер >> Институт за физику постао национална установа

  • Форум
  • Коментари су искључени на Институт за физику постао национална установа
Институт за физику постао национална установа

„Политика“:

Институт је испунио свих 11 законом тражених услова, а наша земља тиме је добила нову врсту истраживачке установе

Ова кућа науке прва је испунила свих 11 законом прописаних услова тако да држава сада има нову врсту истраживачке институције за врхунска истраживања

Институт за физику у Београду одлуком владе, на седници 23. јануара, проглашен је првом установом од националног значаја за Србију, истакао је јуче на конференцији за штампу министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић. Да би стекао престижни статус, Институт је испунио свих 11 законом тражених услова, а наша земља тиме је добила нову врсту истраживачке установе у којој ће се обављати приоритетна и врхунска истраживања.

Наиме, Закон о научноистраживачкој делатности већ дуго предвиђа да у Србији постоје три врсте института: научни, истраживачко-развојни и институти од националног значаја. Све до сада, Србија је имала само научне и истраживачко-развојне институте.

– Мислим да Институт заиста заслужује тај ранг, јер о његовом значају говори и податак да се 40 врхунских научника и истраживача вратило овде из иностранства – подвукао је Шарчевић новинарима у Институту, додавши да ће ово оснажити нашу науку.

– Научна заједница, која често није тако јединствена, ову вест очигледно прихвата са великим одобравањем – истакао је министар, коментаришући чињеницу да су конференцији присуствовали и представници САНУ, Националног савета за научни и технолошки развој, Савета Универзитета, Комисије за сарадњу са Церном, Истраживачке станице Петница и бројни други угледни научници. Он је додао да је Институт једна од ретких научних институција које сарађују са привредом и да његов допринос промоцији науке треба да буде пример другим институцијама у земљи.

– Институт за физику чини 10 одсто научне продукције Србије, иако има далеко мање истраживача – рекао је проф. др Владимир Поповић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, додавши да је највећа снага Института кадровски потенцијал.

На Институту ради око 200 истраживача, од којих је чак 36 одсто у А1 звању. Научноистраживачки рад обавља се у 25 лабораторија, које су опремљене за врхунска истраживања у физици и сродним областима. На Институту постоје четири европска центра изврсности, који су у Србији акредитовани као центри изузетних вредности. Поред тога, у оквиру установе су и два спин-оф предузећа, као и Иновациони центар.

Наш Институт од националног значаја негује тесне везе са сродним установама широм Европе и света. Посебно је интензивна сарадња са Европском лабораторијом за нуклеарна истраживања ЦЕРН. Важни стратешки партнери Института јесу и Мрежа националних института Италије (INFN) и највеће научно постројење у Немачкој (DESY). Сарадња са Церном недавно је довела до покретања нове инфраструктуре коју Република Србија препознаје као један од приоритетних пројеката – иновационо-едукациони центар Верокио, који се отвара на Институту за физику.

– Ово признање значајно је и за Универзитет у Београду, пошто је Институт наш члан – приметио је академик Владимир Бумбаширевић, ректор Универзитета у Београду, подсећајући да се од 1905. године Универзитет профилисао као истраживачки и да данас има 11 института.

Као институт од националног значаја за Републику Србију, у складу са законом, Институт за физику сада има задатак да развија и унапређује општи фонд знања, подиже техничко-технолошки ниво, доприноси валоризацији истраживања, али и шири научна сазнања и учествује у оспособљавању кадрова.

– Национални институт између осталог значи бити катализатор процеса јачања и повезивања појединаца и институција који унапређују друштво – приметио је др Александар Богојевић, директор Института за физику.

Top