Home >> Друштво >> Инцијатива Дигитална Србија: ИТ одељења у гимназијама одлична вест за друштво

  • Форум
  • Коментари су искључени на Инцијатива Дигитална Србија: ИТ одељења у гимназијама одлична вест за друштво
Инцијатива Дигитална Србија: ИТ одељења у гимназијама одлична вест за друштво

Шеснаест компанија окупљених у овој непрофитној организацији сматра да унапређено образовање у сфери информационих технологија значајно приближава нашу земљу дигиталној трансформацији целокупног друштва – што је и основна мисија Иницијативе Дигитална Србија.

„Чињеница да ће тако велики број будућих гимназијалаца наставити школовање у специјализованом ИТ одељењу је одлична вест за наше друштво, али и за сваког од њих. Поред широког гимназијског образовања, ови ученици ће стећи релевантна знања која отварају врата најтраженијих факултета у земљи и пружају висок ниво дигиталне писмености и алгоритамског начина размишљања, посебно важног за послове будућности. Они су направили крупан корак ка привредном сектору који је већ данас синоним за перспективну каријеру и добро плаћен посао“, наводи се у саопштењу Иницијативе Дигитална Србија.

Такође додају да поздрављају досадашње одлуке Министарства просвете, науке и технолошког развоја и кабинета председнице Владе Ане Брнабић које су омогућиле да Србија буде међу ретким земљама које у средњошколском образовању тако велики фокус стављају на ИТ.

„Очекујемо да ће даљи кораци надлежног министарства подразумевати наставак обуке наставника који ће предавати специјализоване информатичке предмете. Иницијатива Дигитална Србија и Фондација Петља наставиће да, пре свега кроз развој едукативних материјала, подржавају наставнике информатике и рачунарства. Очекујемо да ће и у сфери високог образовања у наредном периоду бити начињени слични потези“, наводи Иницијатива Дигитална Србија.

Сматрају да је економски напредак кроз развој дигиталне економије могућ само уколико осигурамо да се напредни ниво знања стечен у специјализованим гимназијским одељењима даље развија на ИТ факултетима који бити у стању да приме више студената и понуде им осавремењене наставне програме.

Извор: Данас

Top