Home >> Друштво,Упис >> ИНЦИДЕНТ У ВАЉЕВУ Девојчица нија уписала гимназију, родитељи претили да ће „дете да им се убије“

  • Коментари су искључени на ИНЦИДЕНТ У ВАЉЕВУ Девојчица нија уписала гимназију, родитељи претили да ће „дете да им се убије“
ИНЦИДЕНТ У ВАЉЕВУ Девојчица нија уписала гимназију, родитељи претили да ће „дете да им се убије“

После конференције начелнице Школске управе Зорице Јоцић морало да реагује и обезбеђење

Обезбеђење зграде Kолубарског округа морало је да интервенише због незадовољних родитеља једног свршеног осмака, који су инсистирали да је начелница Школске управе упише у Ваљевску гимназију, уз поруку да ће се „дете убити“ ако не буде уписана баш у ту школу.
Kрај конференције за новинаре у Школској управи, на којој је начелница Зорица Јоцић саопштила резултате првог круга уписа у средње школе у Kолубарском округу, био је буран. Наиме, отац и мајка једне девојчице сачекали су је испред канцеларије и инсистирали да им дете буде уписано на жељени смер у Ваљевској гимназији, иако по броју бодова оствареном на пријемном испиту није могло да буде распоређено у елитну ваљевску средњу школу, што јој је била прва жеља.

– Наше дете би са тим бројем поена могло да се упише у било коју гимназију у Србији, а није уписано у Ваљевску. Ви морате да то промените, то је добро дете и оно мора бити уписано. Схватите да мора, јер је добро дете – говорила је мајка девојчице.

С друге стране, Зорица Јоцић упорним родитељима објашњавала је да за то нема ни овлашћење, ни законски механизам.

Kада је, међутим, отац свршене осмакиње завапио „наше дете ће се убити ако је не упишете“, начелница је напустила канцеларију и позвала обезбеђење које је остало у расправи са незадовољним родитељима.
Није помогло ни када им је начелница омогућила телефонски разговор са кабинетом Министра просвете, како би им био објашњен упис и могућност жалбе ако сматрају да је повређена процедура, отац и мајка неуписане девојчице у Ваљевску гимназију бесни су напустили простор Школске управе.
– Ваљевску гимназију су уписали осмаци са изузетно високим бројем поена. На природно-математичком смеру, први на листи има 102, 25 поена, а последњи 92,75 поена. Слична ситуација је и са другим смеровима, на друштвено-језичком смеру (српско-француски) први на листи има 115,25 док последњи има 81,42 поена, на друштвено-језичком смеру (српско-немачки) први на листи има 115 док последњи има 89,44 поена и друштвено-језички смер (српско-енглески) први на листи има 95,75 док последњи има 88,69 поена – објашњава Зорица Јоцић, додајући да се сви ученици морају уписати у школу искључиво по распореду Министарства просвете.

– Министарство је децидно по овом питању и ми немамо никакву надлежност да децу премештамо ни из одељења у одељење, камоли из школе у школу. Ако би уписивали децу где она желе, а не по броју бодова, обесмислили би све, а деци која су остварила велики број поена послали поруку да је њихово учење узалудно – закључује начелница Школске управе.

У Kолубарском округу после првог уписног круга остало је 141 слободно место, док нераспоређених ученика има 66. За сваког свршеног основца значи да има слободно место у некој од средњих школа, али је важно, како објашњава Зорица Јоцић, „да су листу жеља попунили у складу са освојеним бројем бодова“.

Родитељи: Дошли смо по помоћ, а не да претимо

„Блиц“ је контактирао са родитељима који су долазили у Школску управу, али они нису желели да дају изјаву. „због мира свог детета“, кратко појашњавајући да нису долазили да прете било коме, већ да траже помоћ сматрајући да је свој ваљевској деци која нису имала довољно поена за гимназију „учињена неправда“.

(Блиц)

Top