Home >> Синдикат >> ФБГ: Због Крагујевца ће стати и гимназије Београда!

Поздрав колегама из Друге крагујевачке гимназије! Форум београдских гимназија је уз вас! Нека се и остале крагујевачке школе прикључе а, ако то буде потребно, због Крагујевца ће стати и Београд!

Друга крагујевачка гимназија већ данима се налази у штрајку због неисплаћених обавеза локалних власти по питању накнада за превоз и јубиларних награда.

Неисплаћивање јубиларних награда и накнада за превоз једна је од омиљених прилика за локалне власти у Србији, коју оне ретко пропуштају да се обрачунају са просветним радницима. У томе у последње време предњаче Град Београд и Град Крагујевац, сваки на свој начин, али се све ипак своди на исто: потрошити општинске и градске паре на другу страну, а одлагатити своја дуговања просветним радницима годинама и натерати их да своја права потраже на суду. Логика је једноставна: на тужбе ће се одлучити мали део незадовољних, па ће уштеда ипак бити велика. Али, ни то није све.

Перфидност локалних власти нема граница: после изгубљених судских спорова, следи одлагање извршења у Суду преко политичких веза, склањање новца са рачуна школе, договарање директора школа са локалним властима да им се не уплаћује новац на рачун материјалних трошкова, отварање тајних рачуна и, на крају, када до блокаде школе ипак дође, оптуживање појединих радника да су они кривци што се школа налази у тешкој финансијској ситуацији па нема за креде и тоалет-папир.

У Београду, локални шериф је одлучио да 25 000 просветних радника „научи памети“ и да им покаже да сила Бога не моли, уводећи фамозни БусПлус који, управо последњих месеци, терорише све грађане Београда, а просветне раднике посебно јер им онемогућава да своју накнаду за превоз добијају у новцу, како им гарантује Закон.

У Крагујевцу, локални шериф је још пре пет година рекао просветним радницима Крагујевца, дословце: „Важнији су ми пар километара асфалта од свих ваших накнада за превоз!“.

Сада, када је Друга крагујевачка гимназија ступила у 30-минутни штрајк, нема више времена за анализе. Штрајк до испуњења захтева!

Сутра нас чека Београд.

14Comments

 1. Biljana Somodja каже:

  Ako mogu da dodam, ja sam stupila u kontakt sa advokatom za radno pravo i rekao mi je da podnosim dve paralelne tuzbe, jednu protiv poslodavca tj. skole, a drugu protiv grada koji treba da obezbedi sredstva. Pa cu tako i uraditi, tuzim i trazim da mi se isplati sve od 1. februara do daljnjeg.

 2. Prometej каже:

  Zanima me jedna stvar. Da li postoji mogucnost da se utice na to da se taj deo iz PKU, taj famozni dodatak u recenici „ako se isplacuje u novcu“ izbaci i time resimo ovo vrzino kolo? Kome se treba obratiti, da li reprezentativni sindikati mogu traziti od ministarstva i razgovore na tu temu kada se budu sastajali povodom koeficijenata? Mozda je to laksi put, nego se jurcati po sudovima…

 3. Milan каже:

  Колега Пеђа, извините ако сам Вас увредио, није ми била намера… Верко је у Крагујевцу добио нешто око 30% гласова на изборима- значи, не гласају сви за њега…На основу такве аналогије и ја сам могао да Вам кажем да сте и ви у Београду изабрали и чувате „Ђида“…А кад год чујем или прочитам „мој директор“ моментално се најежим… И нисмо блокирали једну већ скоро све школе у Крагујевцу (сем пар изузетака) и добили изнуђено обећање од горепоменутог Верка да ће се сви дугови измирити и све школе одблокирати до Нове године (ваљда је мислио на ову што предстоји), као да ће убудуће, све обавезе град редовно намиривати укључујући и „Протокол о превозу“ из септембра прошле године, по коме колеге бирају, или новац или месечне карте… И немојте Пеђа, толико да штитите директора своје школе… Ако је толико добар- водите га кући!

 4. Vladan Božović каже:

  Baš danas sam razgovarao sa jednom poznanicom koja radi u zdravstvu i rekla mi je da je na račun svakog meseca „leže“ 3200 dinara. Od tih para može da uplati BUS PLUS, može da kupi benzin za auto, ili jednostavno može da ih potroši kao dodatak plate.
  Jel mi imamo taj izbor, ili smo građani drugog reda. U onoj katastrofi od ustava, jedino dobro što piše, je, da svi treba da imamo jednaka prava………..PA IMAMO LI!!!!!!

 5. Предраг Пеђа Михић - синдикални (не)активиста каже:

  Kolega Milane nećemo da se ovde prozivati ko je glup, a ko nije, profesija mi ne dozvoljava da nekoga smatram glupim jer radim 20 godina u školi i trudim se da nekoga naučim, a ne da izgovore tražim u njegovim nedostacima! Vi ste u Kragujevcu, a mi u Beogradu gde je BUS PLUS sistem. Moja škola je bila u blokadi i znam kako je ići na čas bez krede, nemati paira za štmapanje, kontrolnih i drugih dokumenata, pa na kraju nemati ni WC papira i sapuna! Ja moju školu neću da tužim jer je to moja druga kuća i takvom je i smatram! U Beogradu postoji dopis Sekretarijata u kome oni kažu da su izabrali BUS PLUS kao sistem prevoza, prema tome, onaj ko treba da se tuži na osnovu tog dopisa je poznat! Vi u Kragujevcu tužite koga hoćete, blokirajte svoje škole i radite bez struje i vode, a Verka čuvajte i poštujte, on vam je ikona, za njega glasate! U Beogradu su direktori morali da pišu dopise zašto mi nećemo da uzmemo BUS PLUS! Pa gde to ima? I onda mi kriv moj direktor i škola!? Znamo ko je uveo BUS PLUS u BG, a ko sprovodi te odluke, Djilas i Sekretarijat, od njih ponovo tražiti da dozvole isplatu u novcu, a ako neće onda kolektivna tužba i ja ću da dam novac za tu tužbu kao i još četrdesetak kolega u mojoj školi koji nisu hteli da uzmu BUS PLUS, a mislim da će to još hiljade prosvetnih radnika u BGu podržati! Vašoj školi dajem podršku da istrajete i da ostvarite svoje ciljeve, ali mislim da mašite metu!

 6. Prometej каже:

  Osim ovih, opravdanih razloga pobune i ogorcenosti, postoji jos jedan, ne tako malo bitan. To je bezobrazni i drski monopol GSP-a i Bus plus prevare. Zasto sam ja ucenjen da idem GSP-om, kada postoje i alternativni prevozi u gradu. Tu je sity bus koji lepo pokriva delove neke grada, neko bi isao biciklom, neko svojim kolima, taksijem…Zasto se moj zakonski zagarantovan novac uliva u necije dzepove. Neka oni plate minimalne troskove mesecne markice, a moje je da li cu se voziti, ici peske ili plivati do skole. To je slicno kao kada bismo dobijali platu, a bili ucenjeni da moramo da kupujemo samo u Maxiju, ili, jos gore, da platu ni ne dobijamo, nego da se sve slije na racun Maxija, a mi imamo pravo da mesec dana kupujemo u tom iznosu.
  Jos nesto mi nije jasno. Da li je iko ikada razgovarao sa Djilasom po ovom pitanju, ne racunajuci ove poltroncice po sekretarijatima.

 7. Milan каже:

  Колега Пеђа, можете Ви да се правите блесави колико хоћете, нико Вам не брани! Умете ли да читате шта сам написао? Не верујем да сте толико глупи па не можете схватити: СУД ВАМ НЕЋЕ ПРИХВАТИТИ ТУЖБУ УКОЛИКО ТУЖИТЕ ГРАДСКИ СЕКРЕТАРИЈАТ… ЗАПОСЛЕНИ ОСТВАРУЈУ ПРАВА У УСТАНОВИ У КОЈОЈ СУ ЗАПОСЛЕНИ!!!Очигледно је да нисте синдикално активни па псујете капетана у шуми… Познајем доста колега који су углавном мањи од маковог зрна а једино им се пробуди храброст када треба да се истресају на синдикалним активистима. Ми смо у Крагујевцу одабрали једини могући пут а то је да тужимо школе и да им блокирамо рачуне… А директори знају да су одговорни за спровођење закона у школи, па нека изволе и нека обезбеде примену члана који се односи на начин финансирања обавеза… Нека туже они Градски секретаријат- ОНИ ТО ИМАЈУ И КАО ПРАВО И КАО ОБАВЕЗУ…

 8. Предраг Пеђа Михић - синдикални (не)активиста каже:

  Ovo stvarno opet postaje smehotresna olimpijada! Da tužimo direktora i školu? Pa to je smešno! Jel direktor odlučio da se izabere BUS PLUS (MINUS)? Ljudi što se lažemo i bežimo od istine!? Pa videli ste dopis od pre par meseci koji je stigao u škole u kome Gradski sekretarijat piše da su oni odabrali BUS PlUS sistem, a ne direktori škola! I moj direktor takodje čeka da dobije novac za prevoz kao i ja! I kako pojedinačno da podnosimo tužbe, odakle nam novac za to? Zar nije logično da svi sindikati u Beogradu podnesu tužbu protiv sekretarijata i onog ko je najodgovorniji za sve ovo, a to je gradonačelnik! Udarite u centar, dosta više poltronisanja gradonačelniku! Kad imaju da daju novac policajcima i zdravstvenim radnicima i javnim preduzećima za prevoz, neka daju i nama! Taman pomislim da će nešto biti od našeg novca i onda opet razočarenje!

 9. Milan каже:

  Хвала, колеге на подршци и разумевању… Признајем да нам организовање штрајка у осталим школама иде поприлично килаво… Извесно је да ће се другој прикључити још 5-6 школа ове недеље, ваљда ће бити доста за семе… Да се надовежем на колегу Владана… Ови проблеми нису узроковани ПКУ-ом, већ Законом о основама система… Тај дебилски закон је поставио просветне раднике у позицију да имају три послодавца, Мин. просвете, лок. самоуправу и директора. Е сад, према тумачењу правника, запослени остварује своја права у установи у којој је запослен, тј. школи… Свако ко је паметан зна да школа нема та средства, већ мора да их потражује од оних који су законом обавезни да их обезбеде. У принципу, да живимо у нормалној држави, ово би се једноставно решило. Ја тужим школу, школа (директор) тужи локалну самоуправу и њима блокира рачун, али ја лично не могу да замислим овакав сценарио. Директори школа у Крагујевцу стоје мирно испред Веркове начелнице, а кад стигну до Верка, завеже им се језик, а да га туже, јаооооооо….

  • Vladan Božović каже:

   U potpunosti se slažem sa vama kolega Milane, u vezi debilizma zakona o osnovama sistema, i to što imamo tri nedefinisana poslodavca od kojih jedan ne da pare, drugi naređuje, a treći se pravi blesav, i tako nas vrte u krug kao mlade majmune. ali se u PKU, nalazi ona famozna rečenica koju ću u potpunosti da citiram, i tu je Admin apsolutno bio u pravu.

   6. Накнада трошкова
   Члан 25.
   Запослени има право на накнаду за долазак и одлазак са рада, у висини цене превозне
   карте у јавном саобраћају (градски, приградски, међуградски), која мора бити исплаћена до
   петог у месецу за претходни месец, уколико се накнада исплаћује у новцу

   Osim, što je ova rečenica sintaksno i semantički napisana na nivou retardiranog deteta, pitam se, u kom stanju svesti su bile sindikalne vođe kada su dopustili produžetak rečenice…….UKOLIKO SE NAKNADA ISPLAĆUJE U NOVCU. To što je taj deo rečenice, zlonamerno ubačen od strane ministarstva prosvete i lokalnih zajednica, me ne čudi, oni prosveti žele sve najgore, ali to što su sindikati dopustili ovu svinjariju je NEDOPUSTIVO.
   Pa, u čemu će, da se islaćuje naknada (trebalo je da stoji novčana nadoknada ili naknada)……….valjda u pilićima i krompirima.
   Čitao sam PKU za zdravsvo. Ništa slično ne stoji. Napisano je vrlo lepo i razumljivo, tako se oni sad voze sopsvenim autima na posao, a mi gulimo BUS PLUS klupe, ili kao ja, plaćamo gorivo za dolazak na posao, od ove naše bedne plate,…SRAMOTA.

 10. educator каже:

  Било шта да радимо има више смисла једино уколико сви београдски синдикати раде у договору и синхронизовано.
  У току ове недеље видеће се да ли је то могуће.
  Тужи се послодавац, а то је установа – школа (директор).
  То је први проблем, с обзиром да не смеју сви да туже оног који га је запослио.
  Други проблем је економске природе и односи се на дубину џепа сваког који тужи.
  Управо на ово и рачунају градски челници, али и неки директори.
  Решење, међутим, постоји, али није за ширу јавност.
  Зато, Владо, само још мало стрпљења, а онда почињемо и играмо до краја.

 11. Vladan Božović каже:

  Zakoni, pravilnici, kolektivni ugovori su napisani toliko imbecilno da ne znam koga da tužim u vezi ove BUS MINUS pljačke.
  Jej da tužom školu, opštinu Čukaricu, grad Beograd, ministarstvo prosvete, ili državu Srbiju?????
  Samo da podsetim da su sindikati prosvete učestvovali u pisanju one nebuloze zvana PKU, koje tumači ministarstvo prosvete kako im se prohte.
  Treba da tužim školu (valjda), a znam da ona nije kriva, jer niti piše zakone, niti daje novac za prevoz. Samo znam da ću da tražim da mi se isplati retroativno naknada za prevoz, unazad osam meseci, i naravno naknada za pretrpljeni duševni bol i patnju….SA SVE KAMATAMA….a druga strana, naravno, plaća naknadu za sudske troškove.

 12. гром каже:

  Не у КГ-у, не у БГ-у! У Србији!
  Сви на ноге против бахатости локалних лидера, игнорисању законских обавеза; због неипсњавања законских обавеза тражимо да се уводе принудне управе! на крају било шта радимо само се не миримо!

 13. Prometej каже:

  Pothitno slicne akcije otpoceti i u Beogradu. Ne radi se tu o tome, kome odgovara novac, kome ne. Radi se o jos jednom grubom krsenju prava, totalnoj diskriminaciji u odnosu na ostale sluzbe, ponizavanju i vredjanju zdravog razuma. Od 1. oktobra poskupljuje prevoz u BG, tako da ce novac koji nam bezobrazno zakidaju biti oko 3300.

Top