Home >> Синдикат >> ФБГ у одбрани Београда од Уније СПРС

Земунска, Девета и Пета више нису чланице ФБГ. Скупштина ФБГ  је донела низ важних одлука, односно верификација ранијих одлука ГО ФБГ. Једна од њих је и утврђивање престанка чланства у ФБГ-у Земунске, Девете и Пете гимназије.

Одмах да се разумемо: Статут ФБГ не познаје институт ИСКЉУЧЕЊА поједине гимназије-чланице, већ одлуку да су се стекли статутарни услови за ПРЕСТАНАК ЧЛАНСТВА поједине чланице у ФБГ. Да би се ти услови стекли, потребан је читав низ корака, који су садржани у Члану 24 Статута ФБГ-а.

Ова одлука ФБГ-а директна је последица разлаза ФБГ-а и УСПРС. Током 15 година свог постојања, ФБГ по први пут нема своје чланове у појединим београдским гимназијама. Штета је непроцењива, али она је настала из раније искрене привржености свих чланова ФБГ-а Унији СПРС, као израза лојалне политике ФБГ-а. Данас, неке гимназије имају дилему на коју страну да се определе. ФБГ мора да се бори за своје гимназије, па ће се борити и за оне које тренутно нису чланице.

Покушаћемо да објаснимо околности у којима је дошло до изласка неких гимназија:

Пета гимназија

Пета гимназија је у последње три године водила екстремно непринципијелну и личну политику према ФБГ-у, без иједне одлуке њених органа и без иједног правог аргумента, а три дана пред одржавање Скупштине њен представник у ГО ФБГ донео је на седницу одлуку о иступању  Пете из ФБГ, без образложења. Представник Пете није успео да објасни који су разлози довели до изласка Пете. Напротив: рекао је да објашњење није ни потребно.

Девета гимназија

Девета гимназија је пре годину дана послала ФБГ-у петицију у којој се 30 од 56 чланова Девете потписало за излазак из ФБГ-а. ФБГ-у није било јасно шта да ради са том петицијом, јер о њој не може да одлучује. Одлуку Девете о изласку из ФБГ-а никада нисмо добили. У позадини одлуке Девете стоје (по процени ГО ФБГ-а) неостварене (и штетне по ФБГ) синдикалне амбиције њиховог председника синдиката, у којима га је својевремено спречио ГО ФБГ.

Земунска гимназија

Земунска гимназија није послала никакав акт нити се појављује на седницама ГО ФБГ, око две године. На бројне позиве из ФБГ, председник синдиката Земунске увек је имао образложењe зашто не може да дође на састанак, а никада није имао  ниједан предлог, нити аргумент.

Шта даље?

Унија СПРС (сада већ можемо да причамо и о томе)  једва је дочекала све ове слабости ФБГ-а проистекле из поверења чланица ФБГ-а према њој, а изражене кроз слабости појединих школских синдиката београдских гимназија. У намери да разједини ФБГ, садашње Председништво Уније СПРС покушава да Београду наметне неку своју нову организацију „са југа“, па наговара поједине београдске гимназије и средње стручне школе да пређу директно у Унију СПРС. У ту замку су упале Земунска и Девета јер су, услед своје неактивности, следиле своје неспособне председнике синдиката.

Према томе, однос између ФБГ-а и Уније је потпуно јасан, мада то неким нашим члановима још увек није јасно: садашње Председништво Уније СПРС (у коме потпуно нерегуларно одлучује његова „јужна“ половина у саставу: Драган Матијевић, Миодраг Скробоња, Бојан Миновић) донело је и разрадило план уништења ФБГ-а и ФССШБ-а. О том плану ћемо писати ових дана детаљније. Биће то болно сазнање за све наше чланове. ФБГ-у сада, после коначног разлаза са Унијом СПРС, преостаје да се свим својим снагама бори за сваку своју гимназију. Извршни одбор ФБГ-а (Миодраг Сокић, Милица Миленовић, Зоран Буљугић и Данијела Вујисић), одмах по одржавању Скупштине ФБГ-а, на својој седници је донео и разрадио план за поновно придобијање Пете, Девете и Земунске гимназије, као и за одбрану свих својих садашњих чланица.

Top