Home >> ФБГ акције >> ФБГ: У гостима, у Шумадији

У суботу 5. маја представници ФБГ-а присуствовали су седници Главног одбора Регије Центар, која је одржана у Пожаревцу.

Већ ова прва реченица је потпуно нејасна. Њено појашњење је уједно и суштина овог чланка.

Наиме, свима је познато да је ФБГ пре три месеца изашао из Уније СПРС . Област Центар је тада још увек била једна од преостале две области Уније СПРС, јер је трећа (СПРВ) већ била иступила из Уније СПРС.

У међувремену, Скупштина Уније СПРС је укинула своје области, тако да су области „Југ“ и „Центар“ престале да постоје…

…али само у Статуту Уније СПРС (као њене области) и без средстава за рад. Будући да су правна лица, тј. да имају своје регистрације, печате и рачуне у банци, те две бивше области Уније СПРС не могу престати да постоје док не спроведу поступке гашења.

Имајући иза себе резултате свог рада и тренутне проблеме у самој Унији СПРС, бивша Област Центар је на суботњој седници ипак донела одлуку о наставку свог деловања и промени имена. То значи да ће сви синдикати – чланови Уније СПРС из Крагујевца, Пожаревца, Аранђеловца, Ковина, Панчева, Београда, Велике Плане и још неких места Шумадије и Источне Србије уједно остати и чланови Центра, а да ће Центар ускладити свој статут са важећим статутом Уније СПРС.

Представници ФБГ-а су, на позив Центра, дошли на ову седницу из три разлога. Први разлог је чињеница да је ФБГ, заједно са синдикатима Ковина, Панчева и ФССШБ-а, формални оснивач Центра. Други разлог је дугогодишња успешна сарадња и пријатељство са осталим синдикатима Центра. Трећи разлог је нова политика синдикалног деловања ФБГ-а, која се састоји у отворености и спремности на заједничко договарање и деловање са другим синдикатима који имају добру вољу. У том смислу, ФБГ је до сада договорио сарадњу са СПРВ-ом и са свим београдским синдикатима, а сада се може похвалити да је и у Шумадији примљен са изузетним уважавањем и понудом за сарадњу.

Упознати са вишегодишњим проблемима које је ФБГ имао са Унијом СПРС и са разлозима због којих је ФБГ иступио из Уније СПРС, чланови Центра су изнели своје проблеме сличног карактера.

На крају ове изузетно важне седнице, ГО Центра донео је одлуку да се свим општинским одборима Центра препоручи да донесу одлуке за додатно издвајање средстава за неометан рад Центра.

ГО ФБГ ће, већ у уторак 8. маја, одлучивати о останку у Центру. Та позиција ће бити могућа јер ће у измењеном статуту Центра постојати могућност придруженог чланства оним синдикатима који нису у саставу Уније СПРС.

3Comments

 1. bivsi clan unije каже:

  Mnoge skole u Zrenjaninu nisu odradile postupak gasenja iz SPRVa, i nije mi jasno kako su mogle da ostanu u UNIJI ako se nisu ugasile u SPRVu?Mozda su od unije dobile drugaciju direktivu da ne treba da se prvo izclane iz SPRVa, da li unija i njih broji sada kao svoje clanove , ili su uniji potrebne samo njihove pare?Molio bih vas ako je moguce da javno napisete kakve je probleme imao oblast centar sa unijom?

  • admin каже:

   О томе ћемо тек писати. За почетак, прочитајте чланак „Унија СПРС: Синдикалци, знате ли где сте?“ који смо управо објавили.

 2. Анонимни каже:

  Hvala Fbg na dobrom informisanju.
  UsprJug sistemaski unistava izvornu Uniju.
  Cilj unistavanja Unije je pljacka prosvetnih radnika od strane jednog penzionera i pomocnika direktora koji je ujedno predsednik Unije.

Top