Home >> Синдикат,Штрајк >> ФБГ позива школе на обуставу наставе
ФБГ позива школе на обуставу наставе

ФБГ позива чланство на обуставу наставе 31. марта 2017. године

Након срамног саопштења Министарства просвете науке и технолошког развоја поводом протестног скупа Уније синдиката просветних радника Србије, Форум београдских гимназија позива чланство да се 31. марта 2017. године придружи свим синдикатима и свим запосленима у просвети који ће одржати једнодневни штрајк упозорења не одржавањем наставе.

Форум београдских гимназија одбија да пристане на поделу коју намеће Министарство просвете о подобним и неподобним синдикатима и оштро се противи таквој реторици, сматрајући је повратком у најмрачнији период српске просвете. Отворено се питамо да ли се у држави, у којој се сваке године одржавају избори на различитим нивоима, уз перманентне предизборне кампање, може наћи времена за изношење проблема са којима се суочавају просветни радници, a да нам се не спочитава да баш тада није време. Ако и ухватимо ваздух између два изборна циклуса, ресорно министарство ће опет наћи разлог зашто није време, а разлози су крајње маштовити: једном није време због ММФ-а, следећи пут због Косова, након тога због ЕУ, потом због дефицита у буџету и тако даље, а проблеми се гомилају.

Након свега, Форум наглашава да синдикати нису политичке организације, али су састављени од мислећих људи, који баштине одређене вредносне ставове и идеје. С тим у вези, захтевамо да нам се не оспоравају Уставом загарантована права, као што је право на слободно мишљење, говор и окупљање, па макар оно било и у време кампање за председничке изборе. За то право намеравамо да се боримо и 31. марта 2017. и сваког другог дана, једнако као и за испуњење обавеза из Споразума.

На основу спроведене анкете коју је ФБГ послало својем чланству, синдикалне организације у школама ће донети одговарајуће одлуке о спровођењу целодневног штрајка. Главни одбор ФБГ ће затим објавити коначну одлуку ФБГ.

Председница ФБГ: Милица Миленовић

(Инфо ФБГ)

4Comments

 1. Bane каже:

  Prosto ne mogu da verujem da neko veruje u obećanje ministra da će povećanje plata biti u junu.Sleduca dva meseca procice u inaguraciji predsednika i izboru premijera a povećanje plata neće biti pre decembra kao i zadnje dve godine.

 2. Božović Vladan каже:

  Kakve crne ankete. Proglasite potpunu obustavu 31. marta, a školski sindikati su dužni da ih sprovedu. To bi bilo kao kada bi ste pitali vojnike, da li žele u rat, ili pitali učenike da li žele pismeni.

  • Marko каже:

   Nije u redu igrati se sa ljudima i voditi ih u unapred izgubljene bitke.Odgovornost rukovodstva je velika.Borba za reklamu i dodvoravanje ,odnosno ispunjenje obaveze o strajku politicarima iz Cacka,obice se o glavu ,ne samo uniji,vec celokupnoj prosveti .Mora ,za bilo kakav uspeh ,postojati dogovor sva cetiri sindikata, a ne ultimatum i ponizavanje ostalih od strane jednog. To je jasno i clanovima unije,gde je uz smanjen odziv doslo i do velikih nesuglasica medju kolegama .

  • Božović Vladan каже:

   Marko, u naslovu ovog teksta, koji ti i ja komentarišemo piše da FBG poziva škole na potpunu obustavu 31.

Top