Home >> Синдикат,Штрајк >> ФБГ позива на појединачно окупљање: сутра у 12!
ФБГ позива на појединачно окупљање: сутра у 12!

ФБГ позива вас, професоре свих београдских школа и чланове свих синдиката, да нам  се сутра (у недељу) у 12 часова придружите испред Владе РС, где наше колеге већ четири дана штрајкују глађу. Они се очајнички боре како за себе, тако  и за све нас. Дугујемо им толико.

Већ четири дана траје агонија наших колега који, у борби за своја права и своју егзистенцију, по мразу и кошави, штрајкују глађу.

Министар просвете, који је у само пар месеци декларативно „решио“ највеће проблеме у српској просвети, буквално се поиграва јадом ових људи, не показујући никакве знаке да овај појединачни проблем хоће и уме да реши.

ministarУместо да отклони правно насиље и неправду над овим људима, уместо да их „викне“ са прозора, уместо да претрчи до њих преко улице, министар им је у петак, на бетонски плочник у Немањиној 11, послао и-мејл! Садржај тог писма, које је потписао г. Шарчевић, (у прилогу) увредљив је до те мере да не можемо а да не реагујемо.

С друге стране, све четири републичке синдикалне централе су заказале. На наше апеле, позиве и опомене, председници су остали глуви и неми. Тражили смо да моментално (у петак) блокирају разговоре око новог закона док се штрајкачима не изађе у сусрет. Нису хтели.

Очигледно је да у синдикалним хијерархијама републичких синдиката просвете нешто није у реду.

Нема нам друге већ да, појединачним окупљањем, скренемо пажњу министру просвете и јавности да се професори не могу оставити да тек тако, због нечијег хира и неспособности, гладују и мрзну на улици.

И зато, ФБГ позива вас, професоре свих београдских школа и чланове свих синдиката, да нам  се сутра (у недељу) у 12 часова придружите испред Владе РС, где наше колеге већ четири дана штрајкују глађу. Они се очајнички боре како за себе, тако  и за све нас.

Дугујемо им толико. Данас нас је било 30. Нека нас и сутра буде 30. Можда ће нас у понедељак бити 100! Иза понедељка, биће нас још више.

Сутра у 12!  

Ваш ФБГ

3Comments

 1. Božović Vladan каже:

  Zanima me šta je bilo sa članom 148 u nacrtu. Jel modifikovan, ili izbačen.

 2. Božović Vladan каже:

  Puna podrška našim kolegama. Ne smemo da zabijemo glavu u pesak, sutra to isto i nama može da se desi.

  Imam jedno pitanje za FBG. Zašto niste objavili nacrt ovog tajnog zakona, tajnijeg i od tajne večera, i jel istina da je povećan fond za matematiku i jezike sa 18 na 20 časova, čime će gomila profesora ostati bez posla, a Vučiću i Šarčeviću ostati gomila novca od ovo malo našeg jada i bede od budžeta za prosvetu, da bi dali bogatim stranim investitorima, koji će dobiti jeftinu ropsku radnu snagu u procesu dualnog obrazovanja.

  • admin каже:

   Нема смисла објављивати га, јер управо трпи значајне измене. Синдикати су прошле недеље имали три сусретам са Комисијом. Поред тога, ФБГ је тачно пре месец дана објавио његове (сад већ бивше) елементе у овом чланку: http://www.fbg.org.rs/aleksandar-nicic-o-izmenama-zosov-a/. Вама смо послали цео предлог на Вашу адресу.

Top